Художник от Русе осъди училище за унищожен стенопис. Това се

...
Художник от Русе осъди училище за унищожен стенопис. Това се
Коментари Харесай

Русенски художник осъди училище за унищожен стенопис

Художник от Русе осъди учебно заведение за погубен стенна живопис. Това се случва 100 години след приемането на първия закон за авторското право в България, съобщи БНР.

Нарисуваната от Валентин Георгиев картина на стената в кабинета по музика девет години по-късно била заличена, а на нейно място са сложени фототапети в жанр 80-те години. Заради заведеното правосъдно дело против учебното заведение, където работел, творецът бил уволнен. След разглеждане на делото от всички инстанции художникът съумя да отбрани авторското си право. 

Валентин Георгиев е притежател на доста награди у нас и в чужбина. Стенописът в стаята по музика бил основан през 2012 година, когато художникът предложил на тогавашната директорка на школото да направи пространството по-привлекателно за децата. Представил план с петолиние, птички, ноти, цветя и деца - той бил утвърден и в горещите летни дни осъществен. За това, че създателят изрисувал още няколко стаи и коридорите на двата етажа на учебното заведение с радостни претекстове, бил поздравен, а с решение на Училищното настоятелство получил Вазовска премия.

9 години по-късно новата директорка Теодора Иванова направила промени в образователното заведение. С помощта на фондация получила фотапети, които да заместят рисуваните прочувствени картини.

Художникът Георгиев споделил възмущението си от това със собствен сътрудник, който пък го посъветвал да потърси правата си в съда. " В българския съд до този миг такова дело не е влизало и никой не знаел по какъв начин би могло да се развие. Това е повода първоначално да стартират елементарен с писма към институциите в Русе ", изясни адвокатката на художника Павлина Иванова.

В правосъдната зала актьорът потвърждава, че той е основал творбата, че тя е заличена /унищожена/ без неговото познание и единодушие. Искът му за отплата е в размер на 3000 лв.. Имало реплики за парите от учебния бюджет и художникът бил упрекван, че можело просто морално да победи и да изиска единствено левче, разяснява БНР.

Художникът бил уволнен от училището и съдът се произнася. Апелативният съд реши учебното заведение да изплати компенсацията на Валентин Георгиев и направените от него разноски по делото - от бюджета на школото.

Адвокат Иванова удостовери, това е първо дело у нас, обвързвано с нарушение на авторските права в областта на изобразителното изкуство. В юридическите справочници имало доста каузи по този закон, само че те били свързани с музикални творби и архитектурни планове.

Директорът на учебно заведение " Иван Вазов " Теодора Йорданова изпрати до Нова телевизия писмено мнение на образователното заведение. В него се твърди, че изрисуваните картини по стените на кабинета по музика не са фрески, а рисунки. Такова било и заключението на Министерство на културата, което по сигнал на Валентин Георгиев е направило инспекция на място.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР