Художествена концепция на AEЦ с малък модулен реактор Hitachi BWRX-300(източник:

...
Коментари Харесай

Hitachi ще построи малък модулен реактор в Естония


Художествена идея на AEЦ с дребен модулен реактор Hitachi BWRX-300
(източник: GE Hitachi)

Естонската компания Fermi Energia избра дребния модулен реактор BWRX-300 на GE Hitachi за създаване на първата атомна електроцентрала в страната. Реакторът ще обезпечи на Естония и задгранични клиенти 300 MWe чиста електрическа енергия.

За да стартира строителството на АЕЦ обаче, ще би трябвало в незабавен порядък да се промени законодателството на страната в частта на нуклеарното контролиране, отбелязва в обява за плана World Nuclear Association.

През септември 2022 година естонската Fermi Energia разгласи конкурс за планове на дребни модулни реактори, чиито съществени преимущества включват релативно бърза създаване, по-ниски разноски и нараснала експлоатационна сигурност. В състезанието се включиха GE Hitachi, NuScale и Rolls-Royce с цялостна техническа документи, нужна за оценка на разноските за строителство.

Според енергийната компания, критериите за избор на технология са били софтуерна зрялост, основаване на референтен цех, икономическа конкурентоспособност и присъединяване на естонски компании във веригата за доставки.

[related-post]

Тази седмица Fermi Energia разгласи своя избор. За работен план е определен реакторът BWRX-300 на GE Hitachi. Изборът е повлиян от обстоятелството, че сходен цех ще бъде издигнат в Канада. По-точно, BWRX-300 е признат от канадския регулатор за лицензиране и скоро може да стартира подготовка за строителство на първия дребен модулен реактор в Северна Америка.

BWRX-300 в Канада към момента не е работеща платформа (както изискват изискванията на договора), само че останалите разработчици даже нямат такава. Реакторът на NuScale мина през редица стадии за приемане на лиценз, само че заявката за строителство в Съединени американски щати няма да бъде подадено до първото тримесечие на 2024 година

Друго значимо преимущество на BWRX-300 е, че той употребява обичайно гориво, до момента в който реакторът на NuScale ще изисква висококачествено нискообогатено ураново гориво (HALEU) на железна основа със наличие на изотопи на уран-235 от 20% (в стандартното гориво не повече от 5%).

И най-после, правилото на работа на реактора BWRX-300 се основава на схемата на кипящи водни реактори, които се употребяват в огромни съоръжения и при тях водата се трансформира в прегрята пара в дейната зона. Всичко това е неведнъж тествано на процедура и е доста надеждно, само че в това време, заради понижаване на мащаба, ще докара до неведнъж увеличение на радиоактивните боклуци. Може би това е единственият сериозен минус на MMP, построени по типичен схеми.

С избора на реактора BWRX-300 в Естония стартира и процедура за създаване на обстоен план, с цел да се дефинира бюджетът. След това законодателите би трябвало да се намесят, с цел да основат правна основа за осъществяване на плана. На идващ стадий ще стартира търсене и узаконяване на площадки за създаване на реактора. Докато стартира строителството в Естония, планът с BWRX-300 би трябвало да бъде изцяло създаден в Канада, на което естонците разчитат, защото в света няма нито един подобен реактор и непознатият опит ще помогне да се избегнат доста неточности.

В последна сметка се чака BWRX-300 MMP да бъде пуснат от Fermi Energia през 2031 година За GE Hitachi, която се надява да превземе европейския нуклеарен пазар, това ще бъде мощна препоръка.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР