Художествена галерия “Петко Чурчулиев” в Димитровград спечели пореден проект към

...
Художествена галерия “Петко Чурчулиев” в Димитровград спечели пореден проект към
Коментари Харесай

Галерия “Петко Чурчулиев” издава юбилеен каталог

Художествена изложба “Петко Чурчулиев” в Димитровград завоюва следващ план към Национален фонд „ Култура “, който ще осъществя взаимно с катедра „ Плакат и Визуални връзки “ към НХА. Проектът е на стойност 22 120 лева, от които 17 770 лева са финансирани от Национален фонд „ Култура “ посредством стратегия „ Визуални изкуства “, а останалите 4 350 лева са личен финансов принос.

Галерията ще издаде юбилеен азбучник и ще направи къс филм, представящи най-хубавото от богатия ѝ фонд с коментар от създатели и общественици от Димитровград. „ П.Чурчулиев “ съхранява творби на знакови художници от 60-те години на XX век до наши дни, богата сбирка от театрални плакати от първите биеналета на театралния афиш, извършени точно в Димитровград /1980-1990/. Тук се съхраняват някои от първите творби на концептуално изкуство в България като «Сандъче-картотека`88» от Недко Солаков.

През 2022 година се навършват 60 години от основаването на ХГ „ П.Чурчулиев “ Димитровград. До момента галерията има публикуван един дребен азбучник (преди 20 години), който е с неприятно качество на изображенията, заради неналичието на добра техника в предишното. Краткият филм ще спомогне за по-лесно показване и разпространение на галерията, мненията на хора свързани с галерията и изкуството в Димитровград ще прибавят един прочувствен аспект към цялостната визия на план.

Проектът е от значително значение за Димитровград, тъй като е привързан с честването на 60 годишнината от основаването на градската изложба.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР