Хубавото време, на което ще се радваме поне още две

...
Хубавото време, на което ще се радваме поне още две
Коментари Харесай

Хубавото време у нас отлага грипната вълна

 " Хубавото време, на което ще се радваме най-малко още две седмици, отсрочва грипа. " - това сподели в ефира на bTV проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Около 60 хиляди безвъзмездни ваксини против предстоящите грипни варианти, предопределени пенсионерите, към този момент са разпределени, само че множеството от тях са за региона на София. За останалата част от страната се чака да бъдат доставени след средата на ноември.

Те ще стигнат за към 10% от възрастните жители над 65 години и ще се разпределят по убеждение на общопрактикуващите лекари.

" Осигуряването на безвъзмездни ваксини за най-малко 10% от най-възрастните е положително начало ", разяснява проф. Канатарджиев. Той прикани още безплатните ваксини да се слагат оптимално бързо, откакто бъдат доставени. Важно е също да се слагат на здрави хора. Епидемиологът подсети, че в комерсиалната мрежа към този момент има налични задоволително ваксини за този зимен сезон.

Проф. Катранджиев добави, че са нужни най-малко 21 дни на организма, с цел да построи отбрана против върлуващите грипните варианти.

" Пикът на грипа през последните години е в третата седмица на януари и това значи, че е хубаво до декември имунизациите да са сложени ", сподели епидемиологът.

Той е безапелационен, че сега у нас грип няма. " Хората с хрема и кашлица сега са с риновируси, които се популяризират от мръсните ръце ", посочи проф. Кантарджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР