Хубавото е, че може да върнем повечето стоки, които сме

...
Хубавото е, че може да върнем повечето стоки, които сме
Коментари Харесай

Онлайн търговец отказва възстановяване на сума

„ Хубавото е, че може да върнем множеството артикули, които сме си купили онлайн за Коледа и Нова година в законоустановения 14-дневен период. За тези групи артикули, за които правото на отвод не се ползва, търговецът би трябвало авансово да ни е уведомил, че нямаме такава алтернатива. Това изясни по телевизия Bulgaria ON AIR Габриела Руменова от платформата „ Ние, потребителите “ след огромното извършване на покупки за празниците и рамяната на дарове.

В студиото на „ България заран “ тя разясни, че правото на отвод от онлайн покупка е абсолютно – не е нужно да посочваме каквото и да е пояснение, само че не би трябвало да сме употребявали стоките . Процедурата за практикуване правото на отвод е до 14 дни от доставката да уведомим търговеца за желанието си да развалим контракта , като е добре да го създадем документално, с цел да имаме доказатлества, че е в период и съответно. Най-добре е посредством така наречен общоприет формуляр за отвод . „ Търговецът е задължен по закон да го даде най-късно с изпращането на покупката, само че в практиката имаме и случаи, в които не го прави. Заради това преди месец от платформата „ Ние, потребителите “ предоставихме пример на подобен формуляр, който може да бъде употребен “, сподели още Руменова. След това до 14 дни трбява да върнем покупката на търговеца и да имаме доказателство за това .

На въпрос на водещия Виктор Дремсизов може ли е-магазинът да откаже да върне парите и да предложи ваучер или подмяна специалистът изясни, че законът задължава търговеца да възвърне заплатената от потребителя сума , само че може да изиска от него да поеме куриерските разноски по връщането на стоката, в случай че авансово го е оповестил.

Руменова напомни, че отговорността пратката да дойде в период е напълно на онлайн магазина и не може потребителят да бъде пренасочван към куриера. „ Ако до 30 дни не ни доставят стоката – имаме право да не я приемем и не изискуем нищо “ , обясни тя.

„ Сигурно в двата работни дни ще има много хора, които ще чакат да получат своите колета. Колкото и да е огромна опашката и да недоволстват хората, да отворят кутията и да видят какво има вътре. Да огледат за външни несъответствия или в случай че се допуска, че продуктът има някакма функционалност, да я тестват . Най-лесният метод е да откажат приемането, вместо да влязат в спиралата на рекламацията “, уточни Руменова в отговор на въпрос на водещата Мария Константинова какви са правата ни и същата ли е процедурата, в случай че някоя от закупените за празниците артикули има някакъв недостатък. Специалистът добави, че срокът за претенция е до две години от закупуването, само че нормално търговецът предлага ремонт, а това в множеството случаи не устройва потребителите. Затова тя предложи преди покупката да гледаме дали търговците оферират опцията „ Тест и обзор “. „ Важно е да обръщаме внимание и на това от кой момент е онлайн магазинът, да не е от напълно скоро, да има задоволително информация за търговеца, да има телефон, посредством който може да се свържем, а не просто една форма, през която да поръчаме нещо. Трябва да има много в детайли изложение на стоките, които оферират и на общите условия, при които се правят продажбите “, акцентира Габриела Руменова. За всяка една покупка би трябвало да желаеме касова записка и да я пазим.

Не на последно място да знаем, че когато купуваме от физическо лице, нямаме правата, които имаме, когато пазарим от същински търговец.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР