“Хубаво е да търсим алтернативни източници, но и да си

...
“Хубаво е да търсим алтернативни източници, но и да си
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Най-евтин е газът от “Газпром”. Трябва да продължим договорите си с тях


“Хубаво е да търсим различни източници, само че и да си продължим договорите с “Газпром”. В момента България не е в положение да задоволи на 100% газовата си нужда в случай че нямаме договорите с “Газпром” - най-малко в околните 1,5 - 2 години.” Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и енергиен специалист Таско Ерменков в предаването “Референдум” по Българска национална телевизия.

“В договорите на никое място не е написано, че се сменя цената от долари в рубли. Там е написано дадена цена в долари и тази цена в долари би трябвало да бъде преведена безотносително по курса, по който ще се обмени по-късно в рубли. Моментът на заплащането се счита моментът, в който рублите от сметката на купувача са отишли в сметката на продавача. Единственият проблем, който би трябвало да бъде решен, е да се посочи с съветската страна какъв е срокът сред влизането на доларите по сметката на купувача и влизането на парите от сметката на купувача в продавача”, изясни Ерменков.

Той акцентира, че би трябвало да се търсят разновидностите, при които природният газ е надеждно обезпечен като количества и е на естествени цени. За доставката на полутечен газ социалистът разяснява: “На 1000 куб. м природен газ, 250 куб. м отиват като разход за неговото втечняване - т.е. плащаме за 1000 куб. м, получаваме 750. Допълнително е превозът, в допълнение е регазификацията, в допълнение е минаването през трасетата. Цената няма по какъв начин да излезе такава, каквато е на тръбния газ. Затова това е вид, който може да се преглежда, само че като допълващ, а не главен. Ако ние не си подсигуряваме тръбен газ, в случай че ние не си подновим договорите с “Газпром” досега, до който успеем да намерим алтернативата на тръбния газ, не можем да приказваме за сигурност на доставките на естествена европейска цена.”

По думите на Таско Ерменков ГЕРБ не са създали нищо по въпроса с рандеман на газ от лични източници, припомняйки няколкократното закъснение на удължаването на разрешението на OMV да изследват в блок “Хан Аспарух”, както и че не се е направил спомагателен опит за изследване в “Тервел”. Той бе безапелационен, че добивът на шистов газ в България е безусловно недопустим.

“Работодателските организации на България, произвеждащи 82% от Брутният вътрешен продукт на страната и даващи 85% от работните места на хората, твърдо декларират, че договарянията с “Газпром” би трябвало да бъдат възобновени, с цел да може индустрията и стопанската система на България да не пострадат в околните години. Не виждам от кое място може да пристигна по-евтин газ”, сподели в умозаключение Ерменков.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР