Хубаво е да се знае от делегатите на конгреса на

...
Хубаво е да се знае от делегатите на конгреса на
Коментари Харесай

Бербатов: Програмата на БФС 2018-2022 клони към пълен провал

" Хубаво е да се знае от делегатите на конгреса на БФС на 12 октомври 2021 година, че гръмко оповестеното преизпълнение на програмата на управлението на БФС за интервала 2018-2022 година е меко казано мощно пресилено. Да си го кажем почтено - тази стратегия не коства и пет пари и множеството основни неща, упоменати, само че неподплатени с нищо, не са изпълнени ". Това оповестиха от екипа на Димитър Бербатов преди конгреса за избор на ново управление на БФС.

Целият текст на позицията на екипа на Бербатов:

" За начало - да отбележим, че програмата може и да наподобява внушително със своите 75 страници, само че се оказва, че нейният размер е изкусно напълнен с огромни фотоси и обръщения на тогавашния и претендиращия за нов - пети мандат, президент и на тогавашния първи зам. изпълнителен шеф, както и със статистики за посещаемост и показване на националния тим до 2017 година За да се добави към размера, бяха показани в това число някакви социологически изследвания и чисто общи приказки.
 Бербатов пусна нов уебсайт, напълно отдаден на президентската му кандидатура Бербатов пусна нов уебсайт, напълно отдаден на президентската му кандидатура
Един от претендентите за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов пусна нов уебсайт, който е отдаден напълно на кандидатурата...

Самите цели заемат 15 страници (20% от брошурата), като освен това във всяка страница има едвам по 5-6 фрази, нещо като слогани - останалото е или картинка, или просто празни полета.

Една от тези цели непосредствено минава в графата " неизпълнени ”, а точно поставената задача за класиране на националния тим на европейско състезание през 2020 година На стр. 63 четем: " Приоритетната ни цел ще бъде класиране на " А " националния тим за ЕВРО 2020 ", което очевидно е неизпълнено.

По-нататък четем: " Основната краткосрочна задача за интервала 2018-2022 година ще бъде да задържим постоянното показване на " А " националния тим като хазаин и пробив в гостуванията ". През август 2021 година Михайлов се похвали, че проектът е надвишаващ. Фактите към оня миг обаче са безмилостни и демонстрират тъкмо противоположното.

От 2018 година досега на оповестеното " преизпълнение " представителният ни отбор е изиграл 33 мача, в които е постигнал 6 победи (5 като домакин), приключил е 9 пъти наедно (3 домакинства) и е изгубил 18 пъти (10 на собствен терен). Това значи, от една страна, срив в представянето на тима и обезценяване на една от мощните ни страни - домакинските мачове. А за пробив в гостуванията по-добре да не отваряме дума. Там неуспехът е цялостен. А какъв брой селекционери се смениха, също е по-добре да не се загатва. Но не може да подминем интервала на Петър Хубчев. Със същия “материал ”, както снизходително ръководителите на БФС назоваха футболистите от националния тим, той съумя да доближи обстановка да бъде на крачка от класиране на огромно състезание, и то в група с Франция, Нидерландия и Швеция. Победи нидерландци и шведи и загуби минимално от Франция.
 Венци Стефанов за Бербатов и екипа му: Не бих дал и куче да ми разходят, тъй като ще го изтърван Венци Стефанов за Бербатов и екипа му: Не бих дал и куче да ми разходят, тъй като ще го изтърван
Не бих дал и куче да ми разходят, тъй като ще го изтърван. Такава оценка даде през днешния ден в Пресклуб България президентът на Славия и член на Из...

Но по какъв начин бе пропъден Хубчев от националния тим, също би трябвало да се знае. Натиск върху него, с цел да играят избрани играчи, ненормална конюнктура в Национална футболна база - футболистите живееха и се готвиха за значимите мачове на фона на безконечни чалга шлагери, идващи от сватби, кръщенета и банкети, за които се използваше хотел-ресторантът на Националната футболна база. А обръщенията на президента към треньора на националния тим - “Гложенски Селянин ”, когато и където го срещне и то обществено, пред кого ли не, оставяме без коментар.

И до момента в който за неосъществяването на тези изразени планове БФС не носи цялостна виновност, тъй като, видиш ли, били основали съвършени чалга условия за националите (според Михайлов даже никаква отговорност не следва да се носи), за част от останалите задания в програмата нещата напълно не са в интерес на футболния съюз. Особено в частта за детско-юношеския футбол.

Няма да се стопираме на 10-годишната идея за развиване измежду подрастващите, създадена от един от предходните селекционери Красимир Балъков и подкрепена от Изпълнителния комитет на 1 октомври 2019 година, която си остана на хартия. Приемаме, че концепцията не е заложена във " Визия 2018-2022 ", само че и тя си остана на хартия, откакто тогавашната власт разгласи, че няма да работи с това управление, а до ден-днешен повече страната не е търсена от управлението на БФС за взаимна работа за развиване на подрастващите.

Но БФС по този начин си и остава надалеч от друга оповестена цел, а точно:

През 2022 година с футбол да се занимават 35 000 деца в учебната система. Във " Визията " е планувано избиране и на дипломат на програмата " Футбол в учебно заведение ", който да разпространява играта из цялата страна. И до в този момент не се е чуло да има подобен, или в случай че има, очевидно работи в конспиративност. Като цяло БФС абдикира тотално от всеобщия футбол. БФС не участва нито на детски, учебни и студентски надпревари, нито в маркетинговите футболни шампионати, подпомагани от интернационалните компании, присъстващи на българския пазар.
 Димитър Бербатов с обръщение към Борислав Михайлов Димитър Бербатов с обръщение към Борислав Михайлов
Димитър Бербатов оповести позицията си в обществените мрежи във връзка последните изказвания на президента на БФС Борислав Михайлов, който щ...

Помен няма от програмата " Весел футбол " (стр. 54), чийто план е да запознае най-малките деца с играта. В момента достъпът на дечицата до най-популярната игра е с помощта на напъните на частни клубове, които организират тренировки в градините под формата на спомагателни занимания.

Недостатъчно сполучливо е и популяризирането на женския футбол (стр. 57), за което в проекта са планувани, само че единствено на хартия, просветителни и промоционални акции измежду родителите.

Интересно ще е да научим на идния конгрес дали в България към този момент има най-малко 100 000 регистрирани футболисти във всички възрасти (стр. 11). Защото към края на 2017 година те са били 43 613 (23 627 под 18 година и 19 986 над 18 г.). Това значи, че от БФС са възнамерявали до 2022 година да усилят повече от два пъти записаните играчи. Но и без изнасяне на данни е видно, че и да има растеж, той никога не е толкоз огромен.

Друго желание: " Поне 50% от популацията ни ще взе участие по някакъв метод в играта - състезатели, треньори, съдии, фенове, доброволци или просто почитатели ". Дори единствено пониженият зрителски интерес по стадионите за мачовете от вътрешното състезание и националните тимове е индикативен.

Същото важи и за друга задача (стр. 52) - " крайната ни цел е към 2022 година да увеличим двойно феновете на минифутбола в България ". Да, сега на уеб страницата на Българската асоциация по минифутбол има календар с шампионати, опция да регистрираш тима си и да следиш програмата. Но никога не може да се приказва за тази повсеместност, която имаше преди няколко години. Тя обаче се дължеше не толкоз на интензивност от страна на БФС, колкото на средствата, отпуснати от две от огромните пивоварни в страната за шампионатите, проведени от тях. Тази година се направи нов опит за сходна повсеместност - шампионатът " ФЕН купа 2021 ", зад който обаче не стои футболният съюз, а Асоциация " Спорт в свободното време ".
 Окончателно: Шестима са претендентите за президент на БФС Окончателно: Шестима са претендентите за президент на БФС
Шестима са претендентите за президент на БФС на идния ексклузивен конгрес на 12 октомври. До края на работното време документи са по...

Ако на идния конгрес бъде регистриран триумф при предварителната защита на уреждането на мачове, то той също ще бъде преувеличен. Кампанийно се проведоха семинари с лекции измежду футболисти, в това число и подрастващи, само че след 2019 година няма данни тази процедура да е траяла. Да не приказваме, че на уеб страницата на БФС последните вести в секция " За почтена игра " са от април 2017 година

Междувременно на същия уебсайт бе подложен бутон " Сигнали за корупция ", само че не се е чуло да е употребен. Вероятно ще бъдат посочени някакъв брой сигнали, постъпили при офицера по честността в БФС, само че несъмнено куца най-важното - поредно образоване измежду юноши, младежи, а и мъже, най-много по какъв начин да се държат, в случай че бъдат въвлечени в опит за манипулиране на мач. Да не приказваме, че в проекта е записано създаване на мобилна апликация с нужната информация за предварителна защита (стр. 60) - нито се е чула, нито се е видяла.

Ако се зачетем на стр. 69 пък, ще забележим по какъв начин е планувана, само че неосъществена пълноценно двустранна връзка с футболните почитатели - допитване до тях по разнообразни въпроси, ден на отворените порти, самодейност " Един ден в обувките на... " (инициатива, при която почитатели влизат в ролята на чиновници на БФС)... Ясно е, че и това си е останало в областта на положителните пожелания. А следват и още други образци...

В духа на това да се упоменат и неща, направени от БФС в много други насоки, почтено би било от наша страна да се спомене, че БФС е приключил някаква работа - набиране на бюджет, работа по сигурността на стадионите, подкрепяне посредством вдишване на избрани разноски в изискванията на пандемия, събиране на насъбрани и несъбрани отговорности на наемателите на хотела, ресторанта и бара на Националната футболна база. Но всичко това е плод на работата на Изпълнителния комитет на БФС в интервала на неявяване на президента, до момента в който се водеше в оставка и не взимаше присъединяване в съвещанията на управителния орган на футболната централа.

Фактите обаче не могат да бъдат изопачени - доста от дилемите от проекта стоят неосъществени и хвалбата на президента на БФС, че програмата е преизпълнена, звучи просто като избирателен популизъм, с цел да не го назовем с същинското му име - неистина ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР