Хубавите неща се случват, когато сме заедно – физически и

...
Хубавите неща се случват, когато сме заедно – физически и
Коментари Харесай

Откриха барелеф на композитора и капелмайстор Панайот Пипков

„ Хубавите неща се случват, когато сме дружно – физически и юридически лица, локална и държавна власт, и когато се работи в една посока “. Това сподели кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова при откриването барелеф на композитора и капелмайстор Панайот Пипков (1871-1942). Това стана на 22 май 2023 година, като барелефът е подложен на стената на Регионалната библиотека „ Проф. Беню Цонев “ в центъра на Ловеч. Кметът напомни, че Панайот Пипков през лятото на 1904 година е минал на военна работа като капелмайстор на военния духов оркестър на 34-ти пехотен Троянски полк. Това изяснява и днешния боен обред, с който бе открит паметният знак.

Панайот Пипков е почетен жител на Ловеч от 3 май 2001 година „ за принос в културата на Ловеч и България “ и във връзка 100-годишнината от основаването на музиката към химна „ Върви, народе възродени “.

Паметната плоча е направена от ловешкия ваятел Спас Дочев. Платното бе свалено от кмета Корнелия Маринова и началника на Военен гарнизон Ловеч полк. Светослав Църовски. Тя бе тържествено осветена от Ловчанския митрополит Гавриил. 

Идеята за барелефа е на доктор Радослав Цанков, ръководител на съдружие „ Пипкови и Ловеч “. Много жители и компании се включиха при събирането на средства. Предложението за слагане бе импортирано от кмета на Ловеч, Общинският съвет даде единодушие с цялостно болшинство. Община Ловеч спомага и посредством военното министерство да се обезпечи метал за отливането на барелефа и за транспорта.

За живота и делото на Пипков приказва още доктор Радослав Цанков и началникът на отдел „ Държавен списък “ Павлина Петрова. Сред формалните лица бяха регионалният шеф на Ловеч инж. Светослав Славчев, регионалният шеф на Плевен Иван Петков, заместник-кметът Венцислав Христов.  Документалната галерия демонстрира значими документи и фотоси, свързани с семейството Пипкови. Церемонията бе съпроводена и от къса художествена стратегия и поднасяне на венци и цветя.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР