https://www.uyghurite.com/Над 1 милион уйгури са затворени в лагери в Китай.Петдесет

...
https://www.uyghurite.com/Над 1 милион уйгури са затворени в лагери в Китай.Петдесет
Коментари Харесай

България дръзна да критикува Китай за уйгурите

https://www.uyghurite.com/

Над 1 милион уйгури са затворени в лагери в Китай.

Петдесет най-вече западни страни, в това число България, приканиха през вчерашния ден Китай да извърши напълно всички рекомендации в отчет на Организация на обединените нации, който упреква страната във вероятни " закононарушения против човечеството " против уйгури и други най-вече мюсюлмански етнически групи, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. Докладът предлага да се подхващат бързи стъпки за освобождение на всички " случайно лишени от независимост " в Синцзян-Уйгурския регион в Западен Китай.

Посланикът на Канада в Организация на обединените нации Боб Рей прочете изказването на съвещание на комисията по правата на индивида на Общото заседание, като изрази сериозна угриженост за обстановката с човешките права в Китай и обстоятелството, че до момента Пекин не е разискал съдържащите се в отчета констатации за продължаващи злоупотреби против уйгури и други мюсюлмански групи.

Правозащитни организации упрекнаха Китай, че е затворил над един милион души от малцинствените групи в лагери, където мнозина настояват, че са били измъчвани, подложени на полово принуждение и принуждавани да изоставят своя език и вяра. Според тези организации лагерите са единствено част от безмилостна акция на управляващите против " екстремизма " в Синцзян, включваща също драконовски политики за надзор на раждаемостта и всеобхватни ограничавания върху придвижването на хората, напомня АП.

Оценката на основаната в Женева работа по правата на индивида на Организация на обединените нации беше оповестена в последните минути от четиригодишния мандат на висшия комисар по правата на индивида Мишел Бачелет на 31 август. Тя значително удостовери предходни отчети на откриватели, правозащитни групи и медии. Според заключенията в отчета Китай е направил съществени нарушавания на правата на индивида в границите на своята политика за битка с тероризма и екстремизма. Експертите приканват Организация на обединените нации, международната общественост и самия Пекин незабавно да извърнат внимание на този въпрос за решаването му.

В изказването си 50-те страни дефинират отчета като " самостоятелна, авторитетна оценка, която разчита значително на китайски документи " и е " значим принос към съществуващите доказателства за съществени и систематични нарушавания на човешките права в Китай ". Страните показаха угриженост, " че Китай до момента е отказвал да разиска констатациите в отчета " и приканиха държавното управление " да извърши напълно рекомендациите ".

В допълнение към апела за осъществяване на рекомендацията за освобождение на всички случайно арестувани, 50-те страни приканиха Китай да обясни " ориста и местонахождението на изчезналите членове на фамилии " и да провежда безвредни контакти и събирания.

Държавите, подписали изказването, са: Албания, Андора, Австралия, Австрия, Белгия, Белиз, България, Канада, Чехия, Хърватия, Дания, Естония, Есватини (Свазиленд), Финландия, Франция, Германия, Гватемала, Исландия, Ирландия, Израел, Италия, Япония, Латвия, Либерия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Маршалови острови, Монако, Черна гора, Науру, Холандия, Нова Зеландия, Северна Македония, Норвегия, Палау, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Словакия, Словения, Сомалия, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Украйна, Обединеното кралство и Съединените щати.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР