https://dariknews.bg/novini/obshtestvo/pravitelstvoto-dava-pari-za-pametnik-na-prinosa-ni-za-spasiavaneto-na-bylgarskite-evrei-2084531 Правителството давало зор за бързото изработване на паметника за

...
https://dariknews.bg/novini/obshtestvo/pravitelstvoto-dava-pari-za-pametnik-na-prinosa-ni-za-spasiavaneto-na-bylgarskite-evrei-2084531 Правителството давало зор за бързото изработване на паметника за
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва какво се случва с паметника за спасяване на българските евреи

https://dariknews.bg/novini/obshtestvo/pravitelstvoto-dava-pari-za-pametnik-na-prinosa-ni-za-spasiavaneto-na-bylgarskite-evrei-2084531 Правителството давало напън за бързото разработване на паметника за избавяне на българските евреи, който трябваше да замине за Израел, а по-късно монументът останал пропуснат в леярна в продължение на четири години. Това описа в изявление за Дарик създателят на паметника - скулпторът Момчил Цветков.
 
В началото на годината Министерският съвет отпусна 36 хиляди лв. за повторна направа на паметника, излят в края на 2013 година, поради компрометирането на изоставения паметник. Новият монумент към този момент се отлива в Сопот, а създател на плана още веднъж е Момчил Цветков, който все пак не се усеща афектиран, а единствено изумен от дългогодишната липса на решения за ориста на паметника. Бъдещият монумент ще бъде инсталиран в крайбрежната зона на Тел Авив и по избор на израелската страна фамозната " Звезда на Давид " е смалена.

 
В началото на 2013 година кабинетът " Борисов 1 " гласоподава решение за разпределяне на до 150 хиляди лв. за отбелязване на 70-тата годишнина от спасяването на българските евреи. Инициативата планува и изработването на два идентични паметника, отдадени на делото - единият за София, а другият за Израел. Конкурсът за разработване на паметника е разгласен още през януари, а при започване на март за създател е определен скулпторът Момчил Цветков.
 
Изработката на паметника е предоставена от Държавния културен институт към Министерството на външните работи и по думите на Цветков израелският монумент трябвало да се направи бързо. " Когато ми се даде огромен напън бързо да стане паметникът, в действителност община Тел Авив нямаше още никакво решение за него. Беше доста самоинициативно, ненужно всичко това ", разяснява той.-->
 
След това ползата на страната към паметника затихва и се възобновява с подготовката за визитата на израелския президент у нас през 2016 година. Тогава е формалното разкриване на софийския монумент за избавяне на българските евреи. В края на 2017 година, при подготовка на визитата на българския министър председател в Израел, от културния институт алармират, че направеният преди четири години паметник е неспособен за превозване.
 
Скулпторът Момчил Цветков го разказва по този начин: " Като отидох да го видя есента, имаше даже осъществени вандализми върху него. Собственикът на леярната беше умрял. Тя беше взета от някаква банка ли, пък след това минала през други ръце. Паметникът беше съборен, разкъртен ".
 
Към момента Софийската градска прокуратура проверява случая с неопазения монумент. Новият монумент би трябвало да бъде приключен до края на май. Очаква се откриването му да се състои през лятото, в границите на аудиенция на българския министър председател в Израел.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР