http://dnevnik.bg/ Лицензът на тревненското оръжейно предприятие Емко за внос и

...
http://dnevnik.bg/ Лицензът на тревненското оръжейно предприятие Емко за внос и
Коментари Харесай

Лицензът на Емко остава прекратен, чакайки нови проверки


http://dnevnik.bg/

Лицензът на тревненското оръжейно дружество " Емко " за импорт и експорт на продукция остава преустановен, защото основна дирекция " Национална полиция " не е завършила инспекцията си дали са отстранени установените в края на юли нередности при спазването на противопожарните условия за предпазване на муниции на площадките на сдружението. Това оповестиха от Министерството на стопанската система в понеделник след съвещание на Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките, който на постоянното си съвещание прегледа и проблема със спрения лиценз на " Емко ".

Така на процедура продължава сагата с прекратения за шест месеца или до премахване на нередностите лиценз, който към този момент коства на " Емко " три контракта с държавния оръжеен търговец " Кинтекс ". Поръчките бяха пренасочени към държавното дружество ВМЗ-Сопот, а в понеделник министър председателят Бойко Борисов призна, че задачата му е държавните военни фабрики да получават от ден на ден контракти.

Миналата седмица икономическият министър Емил Караниколов призна, че " Кинтекс " е отказал за превозване създадена от " Емко " стока и поръчките са предоставени на ВМЗ. Той дефинира това като добре за страната, защото нейни компании ще завоюват пари от договорката и ще платят дивиденти в бюджета. Той прикани притежателите на " Емко " да отстранят час по-скоро нередностите, с цел да си върне предприятието лиценза за импорт и експорт.

Сега обаче се оказва, че страната не е смогнала да извърши инспекциите, които да открият дали заводът е извършил дадените му наставления.

Преди началото на съвещанието на междуведомствената комисия, в чийто дневен ред бе изключително включен въпросът с " Емко ", е било получено писмо от Главна дирекция " Национална полиция “. В него пишело, че поради публичния интерес, структурите към дирекцията правят инспекция за констатиране на това дали са отстранени нередностите за предпазване на муниции.

Проверяващите органи се били заели до 25 септември да приключат инспекциите и да уведомят Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките за резултатите от инспекциите.

В последна сметка било решено при приемане на констатациите да се свика изключително съвещание на комисията, което да прегледа новите констатации от инспекциите.

Така въпросът с " Емко " остава провесен, въпреки упованията в сектора да бяха, че лицензът на предприятието ще бъде възобновен. В същото време обаче предходната седмица представителят на предприятието Славчо Димиев съобщи, че против новия мажоритарен акционер в сдружението – синът на досегашния соблственик Емилиян Гербев – Христо Гебрев, е повдигнато обвиняване за присъединяване в незаконна група и пране на пари, което дава мотиви на осведомени от бранша да считат, че това ще е мотив за ново прекъсване на лиценза на " Емко " по умря, който стана това с русенското оръжейно дружество " Дунарит ". Наложи се управата на завода да назначи пълномощник, с цел да може да действа обикновено сдружението. По последни данни обаче процедурата по прекратения лиценз и на " Дунарит " стои на трупчета.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР