Хроничната венозна болест засяга над 50% от населението в България,

...
Хроничната венозна болест засяга над 50% от населението в България,
Коментари Харесай

Половината българи страдат от разширени вени

Хроничната венозна болест визира над 50% от популацията в България, като честотата при дамите е съвсем два пъти по-голяма от тази при мъжете. “Тревожната статистика демонстрира, че 62% от пациентите у нас не са били лекувани. Само 1% от тях са се обърнали към експерт и са получили терапия “, изясни проф. доктор Веселин Петров, началник на Клиника по съдова хирургия в болница " Света Марина " във Варна и ръководител на Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология в сряда, когато бе сложено началото на осведомителна акция за предварителна защита на хроничната венозна болест.

Според данните 30-40 000 българи годишно се лекуват консервативно, а 10 000 души претърпяват хирургическа намеса. 20% от пациентите са в напреднал стадиий на болестта. Хроничната венозна болест на долните крака е едно от най-разпространените болести в развитите страни на Европа и Северна Америка. За Стария континент данните сочат, че от лека форма на хронична венозна болест страда 80-85% от популацията, а варикозни вени имат 60% от дамите и 40% от мъжете.

“Разширените вени са заболяване, при което се следи прекалено удължение, уголемение и нагъване на венозната стена. Постепенно вените изгубват своята разтегливост и се деформират. Забавя се скоростта на кръвния ток в тях и настава покачване на вътревенозното налягане. Един от главните проблеми е неналичието на ранна диагностика “, изясни проф. Марио Станкев, изпълнителен шеф на Национална кардиологична болница и член на Управителния съвет на Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

В началните стадии на болестта към момента не се виждат трайно уголемение венозни съдове, заради което рядко се обръща внимание на първите признаци. Признаците могат да бъдат лесна уморяемост, тежест, болежка, зачервяване, възприятие на стопляне, мравучкане, разбиране през нощта, подути глезени в края на деня.

Като рискови фактори за развиване на разширени вени се одобряват наследствеността, неналичието на двигателна интензивност, бременността, приемът на контрацептиви и хормонозаместителна терапия, напредналата възраст, храната, бедна на фибри, злоупотребата с алкохол.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР