Хроничен дефицит – на важни животоподдържащи лекарства. Доставки идват, но

...
Хроничен дефицит – на важни животоподдържащи лекарства. Доставки идват, но
Коментари Харесай

„Хроничен дефицит“ в „Темата на NOVA“

Хроничен недостиг – на значими животоподдържащи медикаменти. Доставки идват, само че бройките не стигат. Някои лекарства липсват с месеци, а когато се появят в аптеките, незабавно изчезват. Тази седмица в „ Темата на NOVA ” репортерът и водещ Лилия Мустакова и операторът Ангел Пешков ревизират какво се крие зад неналичието на основни медикаменти от българския пазар.

Оказва се, че лекуването на хиляди пациенти, постоянно бебета и дребни деца, е под въпрос. При някои препарати търсенето се оказва доста по-голямо от обезпечените за страната дози. В други случаи медикаменти за тежки диагнози липсват поради нерегламентираното им потребление отвън клиничните показания.

И още – всеобщо продължава самолечението с медикаменти по рецепта. Докато в останалите страни от Европейския съюз използването на антибиотици е намаляла доста по време на пандемията – България е единствената страна, където тя се усилва с 20 до 30%. В резултат антибиотици изчезват от пазара, когато са ни най-необходими, или пък стопират да ни работят. Ще се промени ли нещо в достъпа до медикаменти и по какъв начин ще се лекуваме отсега нататък?

Гледайте „ Хроничен недостиг “ в „ Темата на NOVA “ на 22 април, незабавно след Новините на NOVA в 19:00 часа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР