Христос Дзанерикос, заместник-председател на Върховния съд в Гърция, подаде оставка,

...
Христос Дзанерикос, заместник-председател на Върховния съд в Гърция, подаде оставка,
Коментари Харесай

Гръцки съдия подаде оставката си заради правен спор за участието на партия в парламентарните избори

Христос Дзанерикос, заместник-председател на Върховния съд в Гърция, подаде оставка, откакто държавното управление внесе в Народното събрание законодателна самодейност, целяща да забрани на крайнодясната политическа партия „ Национална партия – гърци “ да взе участие в парламентарните избори на 21 май, съобщи АНА-МПА.

„ Национална партия – гърци “ е учредена през 2020 година от ограничения от независимост някогашен водач на оповестената за престъпна организация крайнодясна партия „ Златна зора “ Илиас Касидиарис, на който е неразрешено да взе участие в политиката. Партията назначи нов водач - Анастасиос Канелопулос, с цел да се опита да заобиколи възбраната. Това предизвика гръцкото държавно управление да внесе изменение, разширяващо обсега на възбраната, и да свика изключително пленарно съвещание на Върховния съд, на което то да бъде прегледано.

Дзанерикос обществено се опълчи на новата регулация, като я дефинира като „ невиждана интервенция “ на държавното управление във висшата правосъдната система и като знак за липса на доверие към личността му, заяви гръцката медия „ Нафтемборики “.

Участието на „ Национална партия – гърци “ може да окаже доста въздействие върху изборите на 21 май, като стесни опциите за коалиция, а изследванията на публичното мнение демонстрират, че не се чака безапелационен победител, съобщи АП.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, чиято дясноцентристка партия „ Нова народна власт “ води в изследванията, се стреми към втори мандат.

Председателят на Върховния съд Мария Георгиу, която получи оставката на Дзанерикос, за момента ще я задържи, защото по закон заместник-председателят на гръцкия Върховен съд има едномесечен период за отдръпване.

При естествени условия Христос Дзанерикос може да се пенсионира през идния юни, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР