Около 17 часа приключи предаването на протоколите в Кърджали. За

...
Около 17 часа приключи предаването на протоколите в Кърджали. За
Коментари Харесай

След повече от 24 часа на крак: Приключи предаването на протоколите в Кърджали

Около 17 часа завърши предаването на протоколите в Кърджали. За огромна част от представителите на секционни изборни комисии работата по изборния развой продължи повече от 24 часа - от през вчерашния ден сутринта, когато стартира изборния ден до късния следобяд през днешния ден, когато и последните протоколи бяха предадени.



Заради горещините и дългото очакване тази заран имаше и случай на примрял член на СИК.

Подробности вижте във включването на Иво Никодимов

Малко след 6 сутринта, или 24 часа откакто за секционните комисии е почнало най-дългото им денонощие, умората и изтощението водят до пристъп на член на една от секциите. Всеки се пробва да помогне с каквото може, до момента в който пристигна Бърза помощ.

След 13 часа избирателен ден и още няколко часа преброяване на бюлетини и попълване на протоколи, за Секционните комисии стартира дългата нощ на очакване да предадат материалите си в РИК.

" Аз във всички избори съм взела участие, за първи път такова знамение ми се случва - 25 часа да заставам и да очаквам ред. Абсурд ", ядосва се Златка Банкова, член на СИК в гр. Кърджали.



" Неуредиците, на които сме очевидци последните години, ще накара народа да стигне до такава степен, че следващата година хората за секционните комисии ще ги внасяме извън ", добавя Веселин Банчев, член на СИК в гр. Кърджали.

Бавното приемане на протоколите е поради изборите 2 в 1, което води до двойно повече работа, както в СИК, по този начин и по-късно в РИК.

" Още като разбрах, че президента Радев насрочи изборите " 2в1 " косата ми се изправи, макар че не е доста огромна и знаех, че ще бъде доста мъчно ", споделя Иван Иванов, ръководител на СИК в Крумовград.

Грешките при попълването на протоколите се оказват сериозен проблем.

" Самото попълване на протоколите се оказва препъни камъкът, което води до закъснение при нас ", споделя Петър Захариев, зам.-председател на РИК – Кърджали.

Опитни ръководители на секционни комисии споделят, че проблем са насъбраната отмалялост след дългия избирателен ден и формалностите в протоколите.

" 32 партии по 17 преференции - пишеш, пишеш като прогнил, оправдавам се израза – тирета. Защото в изчислителния център сканират и споделят, че сканиращата техника не възприема нулата, т.е. би трябвало да е тире ", споделя Иван Иванов, ръководител на СИК в Крумовград.

Опитни ръководители на комисии признават, че постоянно са принудени да се оправят сами поради неприятния асортимент на членове на СИК.

" А вие знаете ли, че в комисиите има хора, които даже не знаят да пишат. Аз му крещя: " Какво правиш, момче вън? Аз не знам дори, че си член на комисията ". А другият зад него вика: " Ма той не знае да написа ", споделя Мариана Георгиева, ръководител на СИК в с. Черноочене.

След приемането на бюлетините и протоколите хората от СИК отиват в регионалната администрация, където би трябвало да предадат останалата част от изборните бумаги.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР