Христо Цветков спечели с рекорд 38-ата Обиколка на Витоша при

...
Христо Цветков спечели с рекорд 38-ата Обиколка на Витоша при
Коментари Харесай

Победителят в обиколката на Витоша предложи брак веднага след финала


Христо Цветков завоюва с връх 38-ата Обиколка на Витоша при бегачите и незабавно след финала предложи брак на приятелката си. Победителят измина 100-те километра за 8.07:23 ч. и по този начин усъвършенства досегашното най-хубаво достижение с съвсем 5 минути. Цветков бе първенец по същото трасе и преди две години, а в този момент лиши върха на финиширалия през днешния ден втори Александър Спасов. Бронзът бе за Христо Минков.

При дамите най-бърза бе Надежда Ангелова с време 9.37:40 ч. и преднина от час и половина пред Каролина Калибацева и Гергана Малчева, които се бориха до последно и финишираха след 100 км с разлика от 10 секунди… Шесткратната шампионка Мария Николова се отхвърли заради тежките условия, макар голямата си преднина по трасето. В дуатлона (100 км с велосипед и след това 100 м с тичане) челната тройка е Калоян Чанев, Веселин Николов и Станимир Статев.

Ден по-рано 13-годишната Йоана Вълканова завоюва 100-километровата Обиколка на Витоша при стартиралите с колела. Състезателката на „ Олимп “ сътвори сензация като изпревари надалеч по-опитни и възрастни съпернички. Йоана за втори следващ път е измежду медалистите в конкуренцията, откакто предходната година се подреди втора. Друг неповторим връх записа миналогодишната шампионка Христина Козарева. След две следващи трофеи със общоприети колела, в този момент тя стана първата в историята със злато и при електрическите байкове, които направиха своя дебют в Обиколката. Нещо повече – Козарева към този момент има невероятната сбирка от победи във всички вероятни съревнования по 100-километровото трасе към Витоша: със общоприет велосипед, с тичане, с електрически байк и при дуатлонистите, които в границите на два дни първо обикалят планината с колело и по-късно с тичане.

Едно от най-масовите и известни спортни събития у нас отбелязва това лято своята 38-а годишнина. Над 2000 са общо участниците в емблематичното съревнование, което още веднъж е част от самодейност „ София – европейска столица на спорта “.

Стартът на колоездачите бе даден на зазоряване - още в 6 ч. в съботната заран от Татяна Георгиева, ръководител на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община. След това дългата колона велосипедисти се източваше дълго към бул. „ България “ в посока Бояна и след това нагоре по пътя към Златните мостове.

Дъждът, студеният вятър и подгизналото от предходните дни трасе в допълнение усложниха изискванията за състезателите и през двата дни, а и принудиха част от участниците да се откажат. Тази година новото е обособената група на електрическите колела. Над 70 състезатели потеглиха по трасето с тях и до края водеха оспорвана конкуренция с другите колоездачи, измежду които най-бърз се оказа Владислав Гюров от „ Велораптор “. След като водеше дълго по дистанцията, той финишира за 4.51:53 ч. При дамите времето на победителката тийнейджърка Йоана Вълканова е 6.37:17 ч. „ Малолетната “ шампионка бе лидерка още след 30-ия км и не позволи изпреварване до финала. Сред мъжете с електрически колела победител е Добромир Чолаков, който стана първият в историята с сходна купа.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР