Христо Терзийски, водач на листата на ГЕРБ/СДС за 10 МИР-Кюстендил

...
Христо Терзийски, водач на листата на ГЕРБ/СДС за 10 МИР-Кюстендил
Коментари Харесай

Христо Терзийски: МВР няма нужда от поредно преструктуриране, а от устойчивост

Христо Терзийски, лидер на листата на ГЕРБ/СДС за 10 МИР-Кюстендил пред Труд:

Господин Терзийски, съвсем като рефрен звучи перманентното искане на Българска социалистическа партия за нов закон за Министерство на вътрешните работи. Има ли потребност системата от нова нормотворческа рамка?

- Сега настоящият Закон за Министерство на вътрешните работи е от 2014 година. Оттогава текстовете са изменяни и допълвани, като по този метод е доразвита материята в Закона. Няма основни промени в главните действия на Министерство на вътрешните работи, посочени в член 6. Не са налице основни промени в дилемите и функционалностите на главните структури. В този смисъл, не намирам учредения за напълно нов законопроект. Една от повтаряните тези на Българска социалистическа партия е, че в този си тип „ законът не дава отговор на упованията на чиновниците “. Не съм срещнал обаче съответни оферти, които биха трансформирали значително философията на Закона. Като дълготраен чиновник на Министерство на вътрешните работи съм бил очевидец и участник в многочислени промени и преструктурирания. От опит и по разбиране настоявам, че системата има потребност от резистентност. Устойчивост в системата не значи назадничавост, а надеждност и успокоение - и за жителите, и за чиновниците. Единствената ни цел като управление е да осигурим изискванията Министерство на вътрешните работи умерено да си прави работата – професионално и по закон. И считам, че го вършим! Резултатите го потвърждават.

Ценя напъните на всеки порядъчен чиновник

- Битово може да ви прозвучи, само че неотдавна, когато сменях персонална карта, влязох в едно от столичните РПУ и да ви кажа почтено - изглеждаше много зле. Кога българските служители на реда ще получат естествени, европейски условия за работа, а няма да вървят по скъсани балатуми и да употребяват бюра от 70-те години?

- Подобряването на изискванията на труд – материалната база и техническите средства, с които работят служителите на реда и пожарникарите, са водещ приоритет на управлението на Министерство на вътрешните работи. По планове, финансирани от структурните и капиталовите фондове на Европейски Съюз и други финансови механизми и със лични средства, се обезпечават механически средства, реновират се здания и се обезпечават чиновниците.Това е развой и непрекъснат ангажимент. В рамките на мандата, по данни на Дирекция „ Управление на собствеността и обществени действия “, за потребностите на всички структури на Министерство на вътрешните работи са реновирани 183 здания, 15 са новопостроени. Битовите условия са елементарно забележими, несъмнено значими – както за самочувствието на чиновниците, по този начин и за обслужването на жителите. Значителен финансов запас влагаме също за поддържане и възобновяване на осведомителните системи, за разширението на потенциала им, за съоръжение и за модерна техника, от чиято надеждност постоянно зависи човешки живот.

- Какво остана неказано при случаите с протестиращи и упражненото физическо принуждение върху тях от страна на полицейските органи?

- Изразявал съм неведнъж позицията си – и в границите на парламентарен надзор, и в публично писмо до депутати от Европейския парламент, и пред медии. В Министерство на вътрешните работи има разпореждания, нормативни документи и нормативи, по които следва да работи служителят на реда. Всеки един сигнал за нарушаването им се проверява цялостно, изцяло и независимо. При определяне на непозволени или неетични дейности, отговорните чиновници си понасят наказването. Изводите от инспекции се рапортуват на способената прокуратура, с цел да ги верифицира и прецеди дали има данни за закононарушение. Министерство на вътрешните работи няма нито процедура, нито интерес да крие случаите на превишаване на полицейски пълномощия – това е точният термин. Такива случаи вредят на репутацията на системата и на многочислените дисциплинирани чиновници, които съзнателно извършват отговорностите си. А тъкмо труда на тези чиновници оценявам най-вече. Това са служители на реда, които са приели специалността като идея. Различни хора с искания за експертност се изрекоха по тематиката. Ако за част от тях остана нечуто, ще кажа още веднъж – ролята на полицията е да пази публичния ред и правата на всички жители. Недопустимо е да се вменява, нито да се внушава съпричастност или взимане на страна от полицията в едни или други спорове или всеобщи прояви.

Христо Терзийски е роден е на 31 юли 1968 година в град Кюстендил. Водач на листата на ГЕРБ/СДС в родния си град. Завършил е висше обучение в Технически университет в София. В системата на Министерство на вътрешните работи е от 1996 година. На 24 февруари 2015 година е назначен на служба шеф на Главна дирекция “Национална полиция”. Има профилирани курсове към Международна правоприлагаща академия – ILEA – през 2005 година в Будапеща и през 2008 година в Розуел, Съединени американски щати. Избран е за министър на вътрешните работи на 24 юли 2020 година от 44-ото Народно заседание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР