Христо Стоичков даде откровено интервю, в което разкри, че е

...
Христо Стоичков даде откровено интервю, в което разкри, че е
Коментари Харесай

Ицо Стоичков: Напуснах българския футбол, защото ме накараха да участвам в уговорени мачове

Христо Стоичков даде искрено изявление, в което разкри, че е напуснал българския футбол поради опитите да бъде вкаран в спиралата на уговорените мачове. Ето какво показа той пред сътрудниците от " Блиц ".

Ще те върнем близо 30 години обратно, когато изигра последния си мач за ЦСКА преди да заминеш за Барселона. Тръгна си от българския футбол, макар че почитателите те спираха и те молеха да останеш. Ти им споделяше " те дават доста пари - 4 милиона.. "

- Аз в никакъв случай не съм си тръгвал от българския футбол. Просто трябваше да подхваща други стъпки в моето развиване. Това, че 5 години съм бил благополучен в ЦСКА, никой няма да ми го вземе. Това, което направихме като футболисти на ЦСКА ще остане в историята. Никой не може да го изтрие, въпреки че доста желаеха да изтрият. Това, че ЦСКА не ме продаде в Гърция (б.р. - Панатинайкос), беше най-хубавото. Имаше такава алтернатива. Всички хора, най-много в лицето на Добри Джуров, стопираха тази договорка. Оставиха ме да се доразвия 1 година в ЦСКА.

 Христо Стоичков: България хазаин на Мондиал? Никога няма да стане!
Христо Стоичков: България хазаин на Мондиал? Никога няма да стане!

" Нямаме никакъв късмет! "

Щеше ли да се развие по различен метод живота ти, в случай че беше отишъл в Левски?

Вуйчо ми беше треньор в Левски (Карлово). И там не съм отишъл да играя. Нямаше никакъв късмет да отида...

Какво е посланието ти към почитателите на ЦСКА, чакащи купата?

- ЦСКА е войска! ЦСКА е знак! ЦСКА е огледало за доста спортисти. Не сме излезли единствено ние. Там има международни, европейски и олимпийски първенци с екипа на ЦСКА. Футболът събира най-вече аудитория. Няма такава организация в света, където през 3 дни да има по 100 000 на стадиона. Ако и в България имаме стадион за 100 хиляди, и 100 хиляди ще се съберат. ЦСКА е основан и теоретичен да побеждава. И в този момент е времето да тръгне да побеждава. Трябва да се направи тактика, тъй като не става от през днешния ден за на следващия ден. Стратегия за юношите да се направи. Заблуждаваме се, в случай че мислим, че като купим един футболист и на следващия ден станем първенци, ние се заблуждаваме. В България имаме доста диаманти, само че няма кой да ги полира. Нашето потомство запомни доста неща от батковците преди нас. Ако в този момент питаш някой от настоящето потомство да ти каже някое име от 80-те години, той не знае... 90 % не знаят, не знаят историята. Като не знаеш историята, какво правиш тук тогава. Как да те обработвам? Това не е да му сложа един прът там и да го обливам всеки ден. Ако не знае историята, в случай че не я е прочел, по какъв начин да заобича тази фланелка?

 Христо Стоичков още веднъж прям до болежка
Христо Стоичков още веднъж прям до болежка

Вижте какво описа Камата за персоналния си живот

Какво би споделил на младите футболисти, които не употребяват тренировките, с цел да се ошлайфат, а да се снимат за обществените мрежи?

- Техен проблем си е това. Аз не съм ги имал тези проблеми. Ние нямахме " Инстаграм ", " Facebook "... Ако мислиш, че ще станеш футболист като се появиш с едно селфи, две татуировки и една обица, задрасквам го с черния флумастер. Ако мислиш, че през днешния ден по този начин ще прогресираш, по този начин ще те заобичат хората - няма късмет да те заобичат, в случай че не тренираш от понеделник до петък и в събота и неделя на мача не покажеш какво си упражнявал. Ние имахме щастието да сме в тим с желязна дисциплинираност. При нас идваше Добри Джуров, военачалник Матеев, Мирчо Асенов, адмирал Добрев, Георги Христов, Чолаков, Боби Станков. Само седем ви споделям, да видите за какви имена става въпрос. Когато тези хора дойдат в съблекалнята и видят какво вършим, тогава към този момент знаем защо става въпрос. Да пристигна най-големия в страната, да те види какво тренираш, и в случай че ти си като някоя мърда, няма късмет да те заобичат хората. Бяхме виновни, имаше ред и дисциплинираност. Когато сложехме фланелката на ЦСКА, знаехме всеки Божи ден какво би трябвало да вършим. Имахме отлични експерти. Бат`Симо - Манол Манолов, Стоян Йорданов, Цецо Атанасов, Стоян Йорданов - едни от най-хубавите в историята. Когато станаха неразбориите, които бяха готови, пристигнаха други експерти. Димитър Пенев, Петър Жеков, Стоил Трънков - най-големите. Те ни научиха. Идва при мен Петър Жеков и ми вика " Това би трябвало, това, това... ". Ако не знаеш кой е Петър Жеков, в случай че не знаеш кой е Димитър Пенев, Аспарух Никодимов, Стоян Йорданов, по какъв начин ще израснеш? Кой ще ти помогне? Aко не си квалифициран и дойдеш единствено на Панчарево, там имаше една баничарница, вземеш си една баница и една боза и след един час си биеш камшика и отиваш на сладкарницата на Орлов мост... до НДК също имаше едно кафене. Там можеше да ги намериш. И сегашните са по кафенетата. А нас не можеше да ни видиш. Стояхме по 6, 7, дори и по 8 часа на Панчарево и постоянно имаше какво да научиш.

Каква е повода за срутва на българския футбол?

- Сривът е доста огромен. Дойдоха доста кредитни милионери, желаеха да станат президенти. Спомням си годините, когато министър на спорта беше Трендафил Мартински, лека му пръст. За мен най-големият педагог и пълководец в историята на българския футбол. След него се изредиха доста, само че никой не взе това, което той искаше да завещае - тактиката за спорта, развиването на българския спорт. Той докара експерти да създадат програмата за 30-40 години напред. Ние унищожихме програмата му. Защото идващият като пристигна на власт споделя " аз съм ". Ако бяхме траяли концепциите на Трендафил Мартински, нямаше да бъдем в този батак, в който сме сега. Нямаше да имаме проблеми с допинг, нямаше да имаме проблемите в щангите. Оставихме всичко да пристигна ей по този начин - от през днешния ден за на следващия ден. А по този начин спорт не се прави.

 Христо Стоичков посети подготовка на Манчестър Юнайтед
Христо Стоичков посети подготовка на Манчестър Юнайтед

Неманя Матич с доста благи думи за легендата на българския футбол

Карал ли те е някой да участваш в уречен мач?

- Естествено, че е имало (б.р. - когато беше треньор на Литекс). И поради това напуснах българския футбол. И в никакъв случай повече няма се върна в българския футбол. Защото Стоичков е тук с непорочност. Не може някой да ми каже " ти това, ти това ". Разследваха ми седем мача. Нали си спомняте? Онзи с огромната тимберица. Той ме вика, с още един с по-големи уши. Викаха ме с дечица на по 15 години да даваме пояснения за 7 мача. Нагло желаеха да оцапат името ми. Но името на Стоичков не може да го оцапаш, даже да ме пръскаш и с черна багра.

А когато беше селекционер на националния тим, имаше ли " Ицо, вземи този, вземи оня "?

- Не, в никакъв случай! С ръка на сърце го споделям, че в националния тим в никакъв случай не са ми казвали да взема този или оня футболист. Много се пробваха да споделят " взел е Благой Георгиев, Чавдар Янков, Ицо Янев, Здравко Лазаров, Георги Иванов, Владо Манчев, Петър Занев ". Никога, в никакъв случай Стоичков не е притесняван от президенти на клубове, с цел да вземам футболисти. Аз, Безински и Хубчев, целият щаб, взимахме решенията. Нито един президент не е пристигнал при мен и да ми каже " вземи този, че би трябвало да го продадем ", въпреки че ме набедиха, че Венци Стефанов ми се обаждал. Лично с Петьо Хубчев съм ги избирал играчите.

Oбиколил си целия свят. Какво е възприятието, до момента в който шофираш в София и виждаш експанзията по пътищата?

- Не е прелестно, само че това не е занапред. От доста време обратно е. В Америка за какво няма.. да, и там стават катастрофи, само че там на табелата написа 35, 50, най-много 60 мили/час. Тук поставили 120 км/час, излизаш от " Църна маца " и отиваш на 250 км/час. И тогава какво вършим? На такива да им взимат книжката и да нямат право да карат. Спираш го и завършва въпроса. А в най-тежкия случай, отива там където му е мястото. В Америка два пъти са ме глобявали през последните 5 години. Аз съм си отговорен, тъй като не внимавам. Карам с 30, което е разрешено, на 50 метра има светофар, минавам го на зелено. След това ме отбива служител на реда. " Спри, бе, господар! ". И аз спирам, давам си документите. " 15 благи си над позволената скорост ", ми изяснява той. Как по този начин? Пишело, че е поради учебното заведение. И за 15 благи ме глобиха 250 $. А тук желаят да му дам 50 лв.. В Америка няма късмет да им дадеш. Нулев късмет.

През първите 50 години съумя да се опазиш от политиката..

- И другите 50 отново ще се опазя.

Не би приел предложение да участваш...

- Моите избори, това е моята телевизия. Тя е неповторима - " Юнивижън ". Борим се да минем над 100 милиона гледаемост, и в Америка, и в Мексико. Борим се всяка година да вървим нагоре

Вече си от другата страна на барикадата - публицист...

- Много сте неприятни, не ме вкарвайте при вас.

 Христо Стоичков: Пристигнах в ЦСКА с общителното подпомагане на... Левски-Спартак!
Камата: Пристигнах в ЦСКА с общителното подпомагане на... Левски-Спартак!

" Тогава аз също бях общителен с левскарите "

Гафове правил ли си като публицист?

- Не!

Най-трудното изявление, което си правил?

- Първо бях в " Телевиса " и по-късно дефинитивно в " Юнивижън ". Ако не си квалифициран, получаваш това, което си посееш. Ако си нападателен и спираш развиването на едно изявление, няма късмет да получиш нещо, което желаеш. Ако те изрежа от първия път, и завършва, знаете по какъв начин е. Когато аз потегли да интервюирам някой, аз се интересувам от неговия живот, родителите му, приятелите му, с какво се е занимавал. Това ми коства по един час, с това се занимавам. Имам екип зад мен. Предоставям им нещата, които съм нахвърлил, с цел да ги структурираме. Когато седна, знам по какъв начин да го предразположа индивида. Всеки приказва по какъв начин Моуриньо бил корав темперамент... Не познавате този човек, не познавате Гуардиола, Меси, Рийкард... Затова аз се старая с моите сътрудници, които са на супер огромно равнище, с огромен авторитет в публицистиката, и те ме направляват. Когато седна против Моуриньо, го виждам, че се освобождава от напрежението. Защото сме близки, знае, че няма да го докосвам " Хосе, в случай че те сменят какво ще правиш? ". Знае, че няма да го запитвам дали е обезпокоен, че този футболист или оня не играе. Аз тези работи няма да го запитвам. А тук какво? Дойде някой и ме дръпне за ръкава и ми вика: " Какво мислиш за мача? "... нрав. Аз се сготвям преди интервютата. Ако не се сготвям за тези неща, няма да ми дадат 4-годишен контракт с " Юнивижън ". Телевизията ме оцени.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР