Христо Ковачки и Ахмед Доган получават по над 50 млн.

...
Христо Ковачки и Ахмед Доган получават по над 50 млн.
Коментари Харесай

Ковачки си уреди още 1.3 млн. лв. от студения резерв

Христо Ковачки и Ахмед Доган получават по над 50 млн. лева, да да не работят централите им, а да стоят в подготвеност.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Ахмед Доган влезе и в управлението на Топлоелектрическа централа " Варна "

Почетният водач на Движение за права и свободи към този момент е ръководител на съвета на шефовете, откакто закупи централата
4 окт 2018
Ахмед Доган купи Топлоелектрическа централа " Варна "

Децата на някогашния транспортен министър Данаил Папазов резервират 30%, а самият той остава изпълнителен шеф
13 сеп 2018
Топлоелектрическа централа " Варна " ще бъде и търговец на ток

Компанията възнамерява да работи на пазара на едро, без да доставя електрическа енергия на крайни клиенти
5 юни 2018
Данаил Папазов взима 30 млн. лева дял от Топлоелектрическа централа " Варна "

Чрез счетоводни преоценки на активите сдружението е " напомпано " с 265 млн. лв.
1 май 2018
Безплатният обяд на Ковачки и Папазов

ТЕЦ-овете на двамата предприемачи ще бъдат включени в контролирания пазар на високи цени, макар че няма потребност от тях
20 апр 2018
Резервирай ми 17 милиона

Държавата усилва студения запас и евентуално вкарва нов състезател в него - Топлоелектрическа централа " Варна "
13 апр 2018 На 29 ноември държавният Електроенергиен систематичен оператор е подписал контракт със обвързвания с Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Брикел " за обезпечаването на леден запас в интервала от 1 декември до 31 март следващата година. Споразумението е за даването на 40 МВт разполагаема мощ за 2903 часа, които не работят, само че получават пари, с цел да стоят в подготвеност и при нужда да бъдат задействани. В случая ще бъдат платени 1 273 836 лв.. Централата е била единствен претендент в оповестената седмица по-рано процедура и е предложила цена единствено с 3 ст. под оптимално допустимите 11 лева./МВтч.

Тук значимото е, че Ковачки продължава да е измежду двамата любимци за леден запас (другият е Топлоелектрическа централа Варна на Доган), макар че през януари 2017 година, когато имаше рекордно ползване на ток, две от неговите централи не съумяха да проработят. Тогава той беше санкциониран, само че все пак отново е на облага от контракта си.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Да печелиш без да работиш

За тази зима обвързваните с него Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", " Топлофикация Русе " и Топлоелектрическа централа " Марица 3 " към този момент си осигуриха огромни контракти с ЕСО за даването на леден запас. Първата централа ще получи малко над 12 млн. лева, втората - 6.81 млн. лева, а контрактът на третата е за 6.61 милиона. Или общо 25.4 млн. лева, които с новия контракт на " Брикел " набъбват до 26.7 милиона.

Въпреки това властелинът на студения запас тази зима е централа на Ахмед Доган - Топлоелектрическа централа " Варна ". След като бе продадена от CEZ в края на 2017 година, тя бързо бе пренастроена да работи на природен газ, а не на въглища, и през лятото се уреди с контракти за леден запас на стойност над 27 милиона. Това значи, че всеки ден до края на юни 2019 година Доган ще получава по 63 хиляди лева от ЕСО единствено с цел да държи Топлоелектрическа централа " Варна " в подготвеност. При активиране на централата приходите стават десетки пъти по-големи.

За " Капитал " от систематичния оператор обясниха, че през актуалната година към този момент се е налагало активирането на един блок от Топлоелектрическа централа " Варна " заради повишени товари, непланирани в графиците на комерсиалните участници. Последно това се е случило на 18 ноември поради първите нараснали товари в системата, подбудени от внезапното захлаждане. Тогава е бил задействан и един блок от Топлоелектрическа централа Русе.

Нужен, само че проблематичен

Според енергийния министър Теменужка Петкова има условие студеният запас да е в размер на най-голямата единична мощ в системата - в нашия случай един от 1000-мегаватовите блокове на АЕЦ " Козлодуй ". Правилото обаче не е съответно записано в някакви разпореждания, откъдето потеглят и подозренията.

" Във всички случаи е рационално да има леден запас, стига той в действителност да е в подготвеност ", разяснява преди време Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт. Според нея за потребителите ще е доста по-изгодно да има разнообразни по величина и технология мощности в студения запас, тъй че диспечерите да могат във всяка обстановка да вършат комбинации и да реагират бързо.

От ЕСО обаче споделят, че обезпечаването на запаса не е толкоз лесна задача, колкото наподобява. Проблемът е, че въпреки да се заплаща добре, няма задоволително мощности, които да желаят да дават потенциал. За множеството централи е доста по-изгодно да продават ток, вместо да стоят в подготвеност. На търговете се явяват единствено тези, които другояче мъчно биха могли да печелят от продажбата на електрическа енергия за пазара, защото производството им е скъпо и нерентабилно. Именно такива са ТЕЦ-овете на Доган и Ковачки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР