Христо Хаджитанев е програмен директор на Би Ти Ви Медия

...
Христо Хаджитанев е програмен директор на Би Ти Ви Медия
Коментари Харесай

Големи промени в bTV! Официално обявиха водещия на Стани богат и какво ще дават наесен!

 Христо Хаджитанев е програмен шеф на " Би Ти Ви Медия груп " от края на декември 2020 година От 2006 година ръководи и съветва разнородни планове, в това число в bTV, където през последната година е креативен продуцент в отдел " Локална продукция ", а през 2016 година е съветник на отдел " Програма ".

Преди това ръководи лична компания за разбори, изследвания и креативен услуги, свързани с тв продукции и локализирането им на българския пазар, а по-рано оглавява отдел " Проучвания и развиване " в Old School Productions и Screen Imagination Agency. Завършил е " Медии, връзки и реклама " в Uninettuno University в Рим и типичен и италиански науки в La Sapienza University. Ето какво сподели той за:

- Г-н Хаджитанев, Би Ти Ви към този момент даде поръчка, че обогатява наличието си с нови сериали и риалити формати, откакто няколко години се въздържаше като че ли от сходни нововъведения и влагаше най-вече в студия и журналистика. На какво се дължи това?


- Програмната скица на bTV постоянно е била съответна на обстановката и на ползите на феновете във връзка с наличието във всеки един миг. Особено след годината на пандемия, когато новините естествено бяха водещи, гладът за качествено забавление се завърна с цялостна мощ и ние сме подготвени да отговорим и даже да надминем упованията. Това значи опазване и надграждане на най-успешните и обичани продукции, завръщане на формати, потвърдили своя капацитет измежду феновете, и предложение на нови истински хрумвания, които да дават отговор на потребностите на мултиплатформеното ползване на наличие. Всичко това не може да се случи без ентусиазма, желанието и поддръжката на новия притежател на нашата компания - майка съдебномедицинска експертиза - PPF, чиято съществена цел е да утвърди bTV като неоспорим водач в предлагането на качествено локално развлекателно наличие на българския пазар.

- Какъв ще бъде новият есенен сезон? Една от най-интересните тв загадки е дали " Стани богат " ще се излъчва по Би Ти Ви и кой ще е неговият водещ?

- Есенният сезон ще бъде изискан точно в духа на традицията и обновлението. Ще предложим нов фамилен сериал, един остарял, само че златен ефирен формат и обичайно ще заложим на обичания риалити план на България " Фермата ", в чието зрелищно завръщане влагаме обилни запаси и креативна сила. Що се отнася до златния ефирен формат, да, става дума точно за " Стани богат ". На пазара на формати се оферират хиляди заглавия, само че тези, които са се трансформирали в класика, се броят на пръсти. " Стани богат " е тъкмо тази класика, чието наличие в програмата е знаково, носи положителен имидж и обогатява аудиторията. Лице на предаването ще бъде Михаил Билалов, който съумя да завоюва доста благосклонности и да се наложи сполучливо в комплицираната роля на водещия.

- Защо Би Ти Ви взема игра, която мина и през Нова тв, и през Българска национална телевизия? Има ли отношение това, че вие относително до неотдавна бяхте основен редактор на изданието на " Стани богат " по Българска национална телевизия?

- Както загатнах, " Стани богат " е класика, с която всяка телевизия би се гордяла, и това се потвърждава от историята на шоуто на българския пазар. Дори и да нямах нищо общо с този формат през професионалния си път, постоянно бих заложил на него, тъй като подобен вид продукции са извънредно скъпа необичайност. Търговските медии често търпят рецензия, е залагат на зрелището за сметка на обогатяването на аудиторията, а " Стани богат " съчетава комерсиалната атрактивност на зрелището с опцията за интелектуално обогатяване на феновете, което го трансформира в отличен избор за една национална комерсиална телевизия, която подхожда с внимание и отговорност към потребностите и ползите на многочислената си публика.

- За първи път Би Ти Ви кани продуценти, които до неотдавна като че ли бяха " запазена марка " на други малките екрани. Защо избрахте " Олд скул " на Нико Тупарев да осъществя " Ергенът "?

- Големите телевизионни продуценти, работещи от задоволително дълго време на нашия пазар, основават продукции в разнообразни жанрове, само че сякаш всеки от тях е съумял да се наложи в несъмнено направление, повече от останалите, и да го трансформира в своя запазена марка. Вярвам, че един от главните фактори за основаването на добра телевизионна продукция е това да свържеш опитния продуцент с най-подходящия за него формат. Когато става въпрос за качество, избирам да поканя най-хубавия основател на наличие, който може да подсигурява това качество, без да се управлявам от други претекстове. " Олд скул " има богата и сполучлива биография в реализацията на риалити планове, основани на личностни връзки в следена среда, и на дейтинг форматите, какъвто е " Ергенът ". Опитът на продуцента в този случай ми дава убеденост, че ще се реализира верен баланс сред красивата и сантименталната обаяние на предаването и забавните въпроси, които то слага, изключително от позиция на времето, в което живеем.

- Евтим Милошев също ще работи интензивно за Би Ти Ви, какво прави неговата компания " Дрийм тийм " за вас?

- Партньорството с " Дрийм тийм " на Евтим Милошев е учредено на същия принцип - избор на най-опитния продуцент за основаването на съответен, най-подходящ за него, формат. Безспорен факт е, че на нашия пазар Евтим Милошев е родуцентът с най-солиден опит в реализацията на сериали,като един от тях е знаковият за програмата на bTV " Столичани допълнително ". Ето за какво изборът беше логически, когато взехме решение, че ще предложим нов сериал на нашите фенове през септември. Семейният " Татковци " ще бъде продукция от ново потомство - съвременен, пъстър, динамичен, по едно и също време занимателен и прочувствен, с доста нови лица и извънредно непосредствен до хората сюжет. Уверен съм, че доста скоро това ще бъде обичаният сериал на феновете на bTV.

- Когато си потегли от Би Ти Ви, доста се спекулираше, че неговото място ще бъде заето от продуцентската компания на Магърдич Халваджиян, която ще прави късно вечерно шоу. Това не се случи, само че дали Халваджиян, който преди години зрелищно изтегли предаванията си от Би Ти Ви, в този момент още веднъж ще работи за малкия екран?

- Имали сме срещи и сме коментирали потенциални проекти с компанията на Магърдич Халваджиян. Без подозрение за нас ще бъде скъпо да притеглим и продуцент с толкоз богат и стабилен опит в развлекателните студийни формати. Може би ще имаме потребност от повече време, с цел да намерим верния модел на съдействие, защото огромна част от триумфа на Магърдич Халваджиян се дължи на лицата, които е основал, а те въпреки всичко са лица на главния ни съперник. Но, както мисля, че към този момент стана ясно, сега bTV е оптимално отворена към продуцентската среда и ще предлагаме съдействие на всеки основател на наличие, който предлага хрумвания и може да подсигурява качеството, което търсим за реализацията на определените от нас планове.

- " Шоуто на Слави " бе заместено от " Шоуто на Николаос Цитиридис ", което обаче бе кратко до половин час. Ще го има ли въобще наесен?

- Създаването на " Шоуто на Николаос Цитиридис " е доста смела и вярна стъпка, подхваната от предходното управление. Може би най-правилното в тази стъпка е изборът да се заложи на изцяло ново за аудиторията лице с всичките опасности, които това решение носи. Като качество на реализация шоуто не отстъпва на най-хубавите международни мостри.

Друг е въпросът дали подобен вид предаване е уместно за сегашния профил на телевизионните фенове.Ако преглеждаме малкия екран единствено в подтекста на линейната й стратегия, може би това свежо, провокативно и динамично предаване не би бил пожеланият избор на една по-зряла публика - то беше основано, с цел да върне младите пред екрана. Но в случай че преглеждаме малкия екран в съвременен смисъл, като генератор и пропагандатор на мултиплатформено наличие, " Шоуто на Николаос Цитиридис " се оказва извънредно скъпа облага в портфолиото ни.

Връзката, която шоуто открива с интернет аудиторията и потребителите на обществените мрежи, е неповторима, а и ползата от страна на спонсори и рекламодатели към шоуто е постоянен. Това ни задължава да стъпим крепко на всичко, свършено досега, като развием шоуто като мултиплатформен план. Съкращаването на времетраенето на ефирното издание не значи, че шоуто няма да генерира същия, че даже и по-голям дневен размер наличие, само че то ще се популяризира на канали и платформи, разнообразни от телевизионния ефир, на които същинските почитатели ще се почувстват доста по-ангажирани. Телевизионната стратегия също ще завоюва от половинчасовия формат, който разрешава повече динамичност, съсредоточен комизъм и фокусирано наличие.

- Вярно ли е, че Лора Крумова напуща " Шоуто на Цитиридис ", където беше зам. основен редактор?

- Да, правилно е, само че изцяло разбирам сходно решение предвид на професионалния опит на Лора като публицист и засиления комичен темперамент на шоуто, в още по-динамичен мултиплатформен формат.

- С толкоз доста нови поръчки ще остане ли място в програмата на Би Ти Ви за " Мастършеф " и " Бригада Нов дом "?

- Както споделих при започване на диалога, нашето обновяване в духа на традициите не значи рухване на сполучливи продукции, а увеличение и нашарване на предложенията към аудиторията. " Мастършеф " и " Бригада Нов дом " са едни от най-успешните и обичани излъчвания в програмата на bTV и не бихме си разрешили даже за момент да си представим, че те не са част от нашия ефир. И двете излъчвания способстват извънредно доста за имиджа на bTV като виновна национална медия, която ловко съчетава комерсиалните си цели с вниманието към потребностите на феновете, като имат стабилен принос за обогатяването на кулинарната и обществено виновната просвета на феновете. Така че без никакво подозрение " Мастършеф " и " Бригада Нов дом " ще продължат своето сполучливо наличие в програмата след къса пауза, по време на която ще влагаме спомагателни запаси в тяхното развиване.

- Същевременно подготвяте още веднъж грандиозни продукции като " Гласът на България ", " Сървайвър ", " Фермата ". Как ще наподобяват те в новите им сезони?

- " Фермата " ще се завърне по-атрактивна и вълнуваща от всички предходни издания, на неповторима локация, която ще зададе и тематиката на сезона. Тук е мястото да кажа, че ще продължим да развиваме с нови планове сполучливото си партньорство с продуцентите от " Междинна станция ", които се постановиха като едни от най-талантливите основатели на наличие у нас и ще имат основна роля в бъдещото обновяване на програмата.

В " Гласът на България " също ще има доста изненади и нововъведения във връзка с главните лица, а кастингът досега дава обещание доста мощен сезон във вокално отношение. Що се отнася до концепцията и мащаба на " Сървайвър ", мога да заявя, че със завръщането си този формат ще покаже какъв брой е значимо да се влага в положително наличие и какъв брой огромна е разликата в качеството сред това да заложиш на огромен международен формат и това да предпочетеш някоя от многочислените по-евтини версии, които повтарят детайлите му.

- Започва и нов български сериал - " Татковци ". Той също е акомодация, по лиценз, както бяха и " Скъпи наследници ", и " Белези ". Какво ще съставлява той? И за какво в последно време Би Ти Ви като че ли избира този вид акомодации, вместо истински български сериали с истински сюжети?

- Причините за избора на приспособени сериали са няколко. Телевизиите се намират в необикновен интервал, в който, най-вече на полето на сериалите, конкуренцията е доста голяма - не става дума единствено за директните съперници на телевизионния пазар, само че и за SVOD платформите, които оферират големи размери от качествена продукция. В тази динамична среда лицензните сериали дават известна сигурност във връзка с избора, тъй като към този момент са се потвърдили като сполучливи продукции на разнообразни пазари. Също по този начин изборът на лицензен сериал е по-адекватен, що се отнася до програмните потребности на малкия екран.

Обичайно продуцентите оферират сериали със седмична цикличност, в сезони по 12 до 14 епизода, само че потребностите на малкия екран постоянно са свързани с по-голям брой епизоди, което води и до третата причина. Реализацията на автентичен сериал, който да се излъчва ежедневно да вземем за пример, би била много по-сложна и дълга интервенция с неразбираем излаз спрямо това да се заложи на акомодация, при която сюжетът и облиците са ясни и са издържали инспекцията на аудиторията в разнообразни страни. Това доста съкратява процеса на реализация и разрешава предлагането на първокласен артикул в рационални периоди. Всичко това не значи, че ще продължим да залагаме напълно на приспособени сюжети. Наясно сме, че бъдещето е обвързвано със основаването и предлагането на от ден на ден истински локални продукции в разнообразни жанрове, с друго времетраене, с друга цикличност и ще работим интензивно в тази посока.

- Би Ти Ви е част от малките екрани на съдебномедицинска експертиза. Има ли някакво взаимоотношение сред всички тези канали, обменяте ли наличие с тях?

- Възможността да обменяш хрумвания и опит с сътрудниците от други страни е скъпа и развиването на това взаимоотношение постоянно е било основна част от модела на работа на съдебномедицинска експертиза. По отношение на обмена на наличие също работим интензивно, като в същото време си даваме сметка, че оперираме в страни, в които феновете не постоянно са сходни по нрав и упования по отношение на телевизионната продукция, която избират да гледат. И все пак гастролът на румънския сериал " Влад " в нашия ефир е доказателство за сполучливо съдействие в обмена на наличие, което ще продължим. Очакваме реализацията и на нови взаимни планове, изключително когато приказваме за сериали и поради упоритостта на групата да влага свежи запаси в основаването и разпространяването на локално наличие с световен капацитет.

- Мина половин година, откогато сте на новия пост. Какво променихте до момента и по какъв начин ще се развива програмата на Би Ти Ви и на монотематичните канали, които са част от " Би Ти Ви Медия груп "?

- В интернационална медийна компания като нашата, в която програмата се възнамерява и приготвя за реализация минимум година по-рано, шест месеца не са чак толкоз дълъг интервал. Вече изготвихме визия за развиването на програмната скица и започнахме да я изпълняваме. Голям триумф е, че още тази есен ще имаме мощно обогатена развлекателна стратегия. Но най-важното, което се случи, за целия ни екип, е, че новият притежател се ангажира да влага свежи запаси в качествено наличие за всички платформи на bTV, в това число тематичните канали.

Както загатнах, модерното схващане за малкия екран я слага в центъра на медийния пазар като основател, генератор и пропагандатор на наличие. Макар линейната стратегия да продължава да бъде гръбнакът на активността и нейното качество да е най-важното мерило за триумфа, от огромно значение е да се влага в основаването на продукция за VOD платформите (видео по поръчка - б.а.), а те дават по-голяма независимост за опити в разнообразни жанрове, предопределени за по-тесни групи фенове, както и за предлагането на продукции с капацитет за интернационално разпространяване.

bTV се отваря към пазара и води разговор с разнообразни сътрудници, с цел да може скоро да предложим доста повече забавни планове и заглавия, в сравнение с бихме могли да заложим единствено в ефирната си стратегия.

Друг резултат от работата ни през миналата половин година е формулирането на тактика за развиването на тематичните канали, за всеки от които планираме основаването на лична продукция и на гъвкави модели за реализирането на спонсорирано наличие. В тази връзка щастливи сме, че срещите от най-престижните и гледани клубни футболни турнири на Стария континент- УЕФА Шампионска лига, Лига Европа, Суперкупата на УЕФА и Лига на конференциите, и през идващите 3 години ще се излъчват по bTV Action, RING и на VOYO.BG.

- Вашата предшественичка Маргарита Александрова стана програмен началник на Българска национална телевизия. Има ли възможност двете малките екрани да стартират да търсят еднакъв вид излъчвания, откакто и двамата сте " от една школа "?

- Маргарита Александрова е умел експерт и прелестен човек, с който ни свързват освен дългогодишни професионални връзки, само че и огромно взаимно почитание. Няма по какъв начин да не поздравявам назначението й за програмен шеф на Българска национална телевизия, тъй като тя има опита, културата и знанията, с цел да съчетае по най-хубавия метод публичната роля на Българска национална телевизия с потребността от привличане на по-голям брой фенове, които да легитимират тази роля, което се случва посредством комерсиални похвати. Въпреки това не считам, че ще търсим и предлагаме сходни излъчвания, тъй като задачите, тактиките и дилемите на стратегиите, за които отговаряме, са доста разнообразни. Пожелавам триумф на Маргарита в новата роля и имам вяра, че тя ще способства доста за развиването на Българска национална телевизия. Сигурен съм, че и професионалното почитание, което ни свързва, ще разреши да намерим нови форми на съдействие, с които да отговорим на все по-взискателните потребности на феновете и на телевизионната среда.

- Кой и по какъв начин ви предложения за програмен шеф на Би Ти Ви?

- Поканата пристигна от основния изпълнителен шеф Марин Швехлак, който се бе срещнал авансово с професионалната ми биография. Той ме помоли да му показва визия за програмата, а на идващия ни диалог ми насочи поканата да я извърша, като заема поста на програмен шеф.

- Доскоро сте били част от огромни тв продукции - " Стани богат ", " ВИП Брадър " и други Сега обаче сте от другата страна - вие одобрявате кои от тях са най-подходящи за телевизия. Помага ли ви в този момент фактът, че познавате задоволително добре тв пазара на формати?

- Неизменно опитът в продукции значително е повода да поема тази роля, само че тя е доста по-отговорна и предизвикателна от всичко, с което съм се заемал преди. Но фактът, че познавам от вътрешната страна целия продукционен развой и съм наясно с ресурсите, креативния гений и времето, което изисква, извънредно доста ми оказва помощ във вземането на решения в този момент от позицията на програмен шеф. Безценен се оказва и опитът ми в изследванията и анализите на настройките на публиката, а точно по кое време, по какъв начин и по каква скица е най-удачно да се излъчи даден формат.

- В тази връзка има ли вид " Биг Брадър " да тръгне по Би Ти Ви?

- " Биг Брадър " хронологично е първият риалити формат, който реализира подобен международен триумф, че на практика отваря вратите за интернационалния пазар на телевизионни формати. Историята му в България е не по-малко впечатляваща, изключително що се отнася до версията с известни персони. Но точно това дългоденствие на " Биг Брадър " го прави значително, в случай че мога да кажа по този начин, " морално стар ", тъй като концепцията му е базова - спечелилият се избира въз основа на държанието му спрямо това на останалите участници, т.е. главният критерии за победа е до каква степен избрана персона ще се хареса повече на феновете. Големите формати, последващи хронологично " Биг Брадър ", изискват спомагателни качества от участниците оттатък чисто личностните, като да вземем за пример волята, достоверността и физическата устойчивост в " Survivor " или " Фермата ". По този метод те надграждат базовата идея. Затова не виждам по какъв начин " Биг Брадър " в истинския си тип би могъл да е част от програмата на bTV, тъй като това би означавало да се лишим от оня спомагателен смисъл, който постоянно сме търсили в телевизионните си планове.

Не изключвам обаче появата на риалитис сходен модел на реализация, онлайн и в изолирана среда, само че с по-голяма добавена стойност.

- Вие сте италиански ученик във връзка с малкия екран - там сте приключили висшето си обучение. Какво бихте взели за България и съответно за Би Ти Ви от италианския опит?

- Може би най-важният урок, който научих от италианската телевизия, е в никакъв случай да не недооценявам феновете и постоянно да се обръщам към тях, когато би трябвало да взема значимо решение. Когато проучваме гледаемост, рейтинги или успеваемост на програмата, не би трябвало да забравяме, че зад всяка цифра, зад всеки % в действителност стоят действителни хора, за които малкия екран е източник на информация, страсти и прекарвания, а за мнозина - основна част от битието. В този смисъл бих желал да подхождаме към програмата със самочувствието, че bTV е малкия екран, която дава повече.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР