Христо Грозев от Bellingcat, който участваше в разследването срещу отровителите

...
Христо Грозев от Bellingcat, който участваше в разследването срещу отровителите
Коментари Харесай

Христо Грозев: Алексей Навални беше единствената алтернатива на Путин

Христо Грозев от " Bellingcat ", който участваше в следствието против отровителите на Алексей Навални, дефинира починалия съветски опозиционер като единствения човек, който е можел да размени режима на Путин в последните 10 години.

„ Той беше единственият човек, на който младата част от Русия беше повярвалаи поради който, беше подготвена да излезе на улицата. Дълго време ще търсим опция “, сподели пред бТВ Христо Грозев.

Според Грозеврискът за живота на Навални се е повишил в последните дни, изключително след изявлението на

В него съветският президент даде да се разбере, че е допустимо да се реализира съгласие за освобождение на американския публицист Иван Гершкович от Wall Street Journal, който е арестуван в Русия от близо година и чака правосъден развой по обвинявания в шпионаж.

„ Особено в подтекста на вероятните договаряния за обмяна на пандизчии от двете страни, имаше в действителност този риск Путин да отстрани индивида, който представляваше максимален интерес за Германия и за Запада. Навални беше най-важният политически пандизчия, “ счита журналистът, който е прочут с следствията си за политическите убийства или опити за такива на режима в Русия.

„ Нямам никакво подозрение, че гибелта на Навални не е естествена ", сподели още Грозев.

" Дори пропагандистки съветски канали, свързани със специфичните им служби, в „ Телеграм “ нарекоха това политическо ликвидиране. Кои сме ние, с цел да се съмняваме в техните лични думи? “ сподели журналистът

Самият той научил за гибелта на опозиционера от прессъобщението на пандиза, в който беше изместен Навални в последните месеци.

" Начинът, по който се споделя неговата гибел - че тя е настъпила, откакто той се е разходил сутринта, почувствал се е зле, след което са създали аутопсия след гибелта му и са разкрили, че има тромбоза в тялото му – по никакъв начин не мога да допускам, че толкоз бързо са създали аутопсия. Такова експертно умозаключение в никакъв случай не става толкоз бързо отвън пандиза, камо ли в пандиза, " разяснява той.

Грозев добави, чев последните дни Навални още веднъж е бил вкаран в карцер „ в нарушаване на всички съветски правила, закони и конституцията им, тъй като той изкара в карцер повече от триста дни от последните 365 дни “, сподели още Грозев.

Според него е мъчно да се предвижда каква ще е реакцията на обществото в Русия след гибелта на опозиционния водач.

„ Ситуацията в Русия сега е несравнима със обстановката, която беше през 2021 година. Това, което виждам като реакция на младежите в обществените мрежи е, че нарушават мълчанието си и го назовават „ зверско ликвидиране “. Така че чакам, че макар репресиите, ще има съществени митинги по улиците на Русия, “ сподели Навални.

Как ще се отрази новината за гибелта на опозиционера на изборите в Русия?

Според проверяващия публицист, това събитие ще раздели обществото на твърда електорална маса.

„ Тези които гласоподават за Путин, ще бъдат удовлетворени от това, което е направил, само че огромна част от обществото – за първи път ще види, може би, на какво е кадърен този режим, “ счита Грозев.

На въпрос дали упреква интернационалната общественост, че не е направила задоволително, за освобождението на Навални, Грозев съобщи: „ Абсолютно да. Цитирам анонимно представител на американското държавно управление, който ми сподели „ Трябваше преди една година да създадем всичко допустимо да го освободим, а не в този момент, тъй като тогава Путин беше малко по-малко вманиачен, “ отговори Грозев.

Според него причина за забавянето са били комплицирани и бюрократични решения, тъй като постоянно е имало нещо по-важно от това да се „ занимаваш с вътрешните проблеми на друга страна “.

„ Те не виждаха, че вътрешните проблеми на тази страна, са проблеми на всички. В момента Русия става Северна Корея, “ добави журналистът.

По думите му, в случай че има някакъв позитив в случилото се, е, че надали в тази обстановка светът би могъл да одобри Русия като евентуален сътрудник за договаряния за войната в Украйна.

" Оттук нататък в Русия е един режим, който би трябвало да бъде спрян или погубен, “ заключи Грозев.

Разследванията на журналиста за опита за отравяне на най-известния опозиционер на режима в Русия, бяха разказани в на CNN Films и HBO Max.

Историята наблюдава живота на Навални, до момента в който се възвръща в Германия от отравянето му с невропаралитично вещество. " Навални " получи " Оскар " за документален филм през 2023 година.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР