Христо Гаджев е лицето, което сменя досегашния министър на отбраната

...
Христо Гаджев е лицето, което сменя досегашния министър на отбраната
Коментари Харесай

Спорният пост: Кой е Христо Гаджев, който сменя Тагарев като военен министър?

Христо Гаджев е лицето, което сменя досегашния министър на защитата Тодор Тагарев.

Гаджев е роден на 28 май 1983 година, депутат от ГЕРБ-СДС и ръководител на парламентарната комисия по защита.

Завършва висше обучение в Университета за национално и международно стопанство със компетентност " Международни връзки “ и магистърска степен в Софийския университет със компетентност " Международни бизнес връзки “. Преминава редица образования и специализации в България и чужбина.

Работил е като народен специалист и координатор за България по план CONCEPT към Главна дирекция " Трудова претовареност, обществени въпроси и равни благоприятни условия “ на Европейската комисия.

В интервала от 2007 до 2009 година работи в областта на връзките с обществеността на ГЕРБ. От август 2009 до февруари 2010 година е парламентарен секретар в Министерството на културата. В интервала от 2010 до 2013 година е парламентарен секретар на Министерството на защитата.

На 5 октомври 2014 година е определен за първи път за народен представител в 43-тото Народно събрание. Христо Гаджев е депутат в XLIII, XLIV, XLV, XLVI, XLVII и XLVIII Народно заседание.

Христо Гаджев е определен за ръководител на Комисията по защита в 48-ото и 49-ото Народно събрание.

Като народен представител Христо Гаджев е вносител в Народно събрание на главните решения, свързани с защитата, както и с военната помощ, оказвана от България на Украйна през 2022 и 2023 година.

Само месец след нахлуването на Русия в Украйна, Гаджев и други народни представители от ГЕРБ внасят план за решение на Народно събрание за даване на военна и техническа помощ на Украйна, което не е прегледано от тогавашното болшинство в Народно събрание.

В 43-тото Народно събрание под управлението на Христо Гаджев Комисията по защита връща за преправяне на МО Програмата за предпочитани капиталови разноски.

Гаджев, дружно с други депутати от Комисията по защита, внася решение, с което се задължава МО да внесе всеобхватна и финансово обоснована стратегия за вложения в защитата до 2032 година.

На 5 юли 2023 г Христо Гаджев е измежду депутатите, внесли решение за ускорение процеса по възобновяване на ведомствените военновременни ресурси на Министерство на защитата. Решението има за цел да усъвършенства отбранителните качества на България и да даде опция на МО да окаже по-пълна военно-техническа помощ на Украйна.

Христо Гаджев е и съвноситиел на решение на в 49-ото Народното събрание за в допълнение даване на военно-техническа поддръжка за Украйна, с което се дават на Украйна бронирана военна техника, въоръжение и аварийни елементи с отпаднала нужда от Министерство на вътрешните работи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР