Христо Димитров:Възраждането е това, което променя цял един народ, както

...
Христо Димитров:Възраждането е това, което променя цял един народ, както
Коментари Харесай

Христо Димитров: Новият спектакъл на ансамбъл Българе ще е нещо невиждано

Христо Димитров :
Възраждането е това, което трансформира цялостен един народ, както Паисиевата история. Но в наши дни Възраждане може да има във всяка сфера на нашия публичен живот - в спорта, в културата, в политиката. Един политик, един кмет, един треньор, един тенисист може да промени цяла една област от живота. Ние не вършим Възраждане, Възраждане не се прави от един отбор, а от цялостен един народ. Но ние сме един мощен мотор, който върви напред в мраз, в дъжд, в бедност, в наслада - постоянно " с факлата напред ".

Един човек с същински български заряд в душата бе посетител в нашата " Радиоприемница " - продуцентът и хореограф на Националния фолклорен отбор " Българе " Христо Димитров . Без да изневери на прямото си другарство, той бе пределно прям, отговаряйки на въпросите на Катя Василева за основаването на " Това е България ", " Осмото знамение ", " България през вековете ", смисъла на определението " фолклорно благосъстояние " и дългия път до съвършенството, който стартира още преди 16 години.

Екип на Радио София посети подготовка на отбор " Българе ", като направи почитателите си в обществените мрежи съпричастни, въпреки и за броени минути, с " тайните от кухнята " на професионалните танцьори. Още в самото начало, в лицето на Христо Димитров пред нас се изправи един влиятелен, неотразим, проведен и разговорлив човек, който приказва прочувствено и завладяващо, а първите му думи към радиоекипа бяха: " Тук, в тази зала се случват единствено положителни неща, в този момент към този момент и за вас денят ще върви по различен метод, зареден с сила ". След това ни се оплака, въпреки и на смешка:
     
 Христо Димитров В началото никой не ми вярваше, когато споделях, какво желая да направя. Майка ми даже не вярваше. Единствено ми повярваха Ян Чарлз Андерсон и моята сестра Елена. Сега споделям, че ще направя един огромен международен театър, с който извънредно ще вдигнем равнището на танцовото изкуство в България, той ще бъде нещо грандиозно и на международно равнище, и отново не ми имат вяра. Същата работа като преди 16 години... Все човек би трябвало да се потвърждава!
     
С усмивка Христо Димитров ни увери, че всичко към новия план към момента е " дълбока загадка ", само че открехна вратата напълно мъничко, като сподели, че в него ще се показват песните и танците на няколко народа - на България, на Гърция, на Турция, на Румъния, на Русия, като може да бъдат включени и други страни:

Ще бъде нещо извънредно грандиозно, невиждано нито в границите на България, нито в границите на Европа, а по всяка възможност и по света. Има огромни шоуспектакли, само че те не са пътуващи. Нашето ще бъде направено по този начин, че да може да го местиш.
     
Един от спектаклите на отбор " Българе " носи недвусмисленото име " Осмото знамение ". Дали това определение е задоволително уместно за българския фолклор? Провокиран от този въпрос, продуцентът на Национален фолклорен отбор " Българе " ни върна в един от най-ярките си мемоари:

Когато стартирахме, фолклорът беше " подземен ". Преди 12 години, когато ние обявихме акцията " Второ българско възобновление ", аз към този момент бях усетил възвръщането на интереса на българите към танцовото ни изкуство. Това стана след спектакъла " Това е България ". Ние бяхме създали книга за усещания и когато започнах да чета какво са написали феновете в тази книга, аз изтръпнах целия. Имаше думи, от които личеше, че " сълзите са капали по страницата ". Тогава разбрах, че възпламеняваме нещо в сърцата на хората, което би трябвало да остане да гори. Защото другояче след една седмица те не помнят това, което са гледали, сграбчват ги грижите, проблемите...

Но по какъв начин в действителност се стига до " Осмото знамение ":

Един театър би трябвало да се роди, не можеш да го измислиш... И постоянно идва " от горната страна ". Идеята за " Осмото знамение " се роди в хотел в Гоце Делчев, до момента в който се бръсне. Спомням си датата - 14 февруари. Беше просто като мълния, за една, две, три секунди цялата концепция ми се роди в главата. Пуснах самобръсначката, излязох от банята, паднах на колене до леглото и споделих: " Господи, какво беше това знамение, което ми се случи ".

Следват три години неуморна работа - приготовление на сюжет, шиене на костюми, разработване на атрибут и привличане на артисти. Много постоянно се споделя, че българският фолклор е най-богатият, само че в какво тъкмо се състои това благосъстояние. Това са неравноделните ритми. Затова и Христо Димитров и танцьорите рещават да го обяснят по подобен метод, че " да го разбере даже едно дете в първи клас в Китай ".

 С водещата Катя Василева Редица негативи са останали от времето на социализма в танцовото ни изкуство, и в действителност е нужна една добра промяна. Асоциацията на хореографите в България би трябвало да бъде основател за тази промяна, само че промяната е немислима без присъединяване на Министерството на културата, Министерството на образованието, Народното събрание. Целият формат би трябвало да се смени, по този начин както това беше направено в опазването на здравето, образованието, превоза, бе безапелационен Христо Димитров.

Освен всички планувани спектакли през идващите месеци, Национален фолклорен отбор " Българе " ще взе участие и във Фолклорната танцова гледка, която ще събере на една сцена професионални и самодейни сформира. Над 2000 професионални и самодейни танцьори от 60 ще показват 280 танца в 15 града на страната. Хореографът застана напълно зад тази самодейност:

Ако искаш самодейното танцово да се развива, тези самодейни танцьори би трябвало да имат допир до професионалните танцьори - да могат да се зареждат от огромните, да могат да кажат желаеме един ден да бъдем " ей като тия ". Защото ние нямаме различен метод да си вземем танцьорите, с изключение на от самодейните колективи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР