Христо Ботев, героите на българските революции създадоха българската нация и

...
Христо Ботев, героите на българските революции създадоха българската нация и
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Ще бъдем успешни, когато разговорът за бъдещето на България надвие самоцелното противопоставяне

„ Христо Ботев, героите на българските революции сътвориха българската нация и страна, дадоха ни самочувствието на българи. Моят прочит през днешния ден, 172 години след рождението на Ботев, е за силата на единението. Дългата и трагична българска история ни даде доста уроци, само че най-важният е, че съумяваме тогава, когато сме дружно, един до друг. Когато диалогът за бъдещето на България надвие омразата и самоцелното опълчване. Когато силата вземе връх над апатията. Когато стремежът към по-добро победи стабилността на примирението. “ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към множеството хора, събрали се пред паметника на Христо Ботев в Калофер, с цел да отбележат 172 години от рождението на поета и революционера.

„ В деня на Богоявление величавата фигура на Христо Ботев още веднъж ни събира дружно. Този ден вплита в едно кръщението във вярата с раждането на един от героите на българското избавление, с неговата религия в свободата и възкресението на българския народ, религия мощна, несломима “, уточни Илияна Йотова.

В приветствието си вицепрезидентът Йотова напомни великите каузи в прекомерно късия живот на Ботев. „ Само за 28 години Христо Ботев мина през историята на няколко страни, неспокойната му душа съумя да провокира събития, да промени ориси, да заплашва тирани, острото му перо да развенчава “, означи Илияна Йотова. „ Преди 172 години в Калофер се ражда огромният българин. Огънят на Българското възобновление гори най-силно в китните подбалкански градчета, разпален от Паисиевите страници, в трескаво търсене на еднаквост и битка за независимост и суверенитет. Оттук се роди българската нация, отсам потегли и походът към свободата след петвековно робство “, уточни вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова в биографията на Ботев са събрани десетилетия на битки за култура, за националност, за българщина, за избавление. „ В тази биография няма място за слаби и примирени, за блюдолизци и страхливци. Няма място за полуистина, полусвобода, лъжеидеали. Затова неговото перо беше безпощадно към тези, които бяха против народа си, безпощадно бе против потисниците “, съобщи вицепрезидентът и акцентира, че Ботевите думи мощно стряскат и през днешния ден. „ Но хвалете, не бойте се, хваленето не желае самун и топли обуща, а за лъжите не вземат мито... “ Не единствено през 1875 година, само че през днешния ден през 2020-а тези думи толкоз настоящо “, означи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът Йотова приключи словото си с думите: „ Днес моята молитва е за душата на поета и революционера, а моята религия е за бъдещето на България. “
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР