Христо Ангеличин, бивш зам.-министър на външните работи в правителството "Борисов

...
Христо Ангеличин, бивш зам.-министър на външните работи в правителството "Борисов
Коментари Харесай

Христо Ангеличин оправдан с безпрецедентно решение

Христо Ангеличин, някогашен зам.-министър на външните работи в държавното управление "Борисов 2 ", получи оправдателна присъда от Апелативния профилиран углавен съд по делото за покупка на телефонни централи за 12 български посолства от съответна компания и без социална поръчка за потребностите на Европредседателството. Случаят е извънредно забавен, защото в началото той е наказан от Специализирания съд с двегодишна условна присъда, а прокуратурата даже желае утежняване на присъдата. Такова решение е на процедура невиждано, разясняват в адвокатските среди. За информация - присъдата от същия съд на Десислава Иванчева, за която неотдавна от прокуратурата бяха безусловно сигурни, че ще бъде доказана от Апелативния профилиран углавен съд.

Решението е на Трети състав на съда, с ръководител Галя Георгиева. Самата тя е отправила рецензии към обвиняването и Прокуратурата за общо взето несъстоятелните претекстове, с които е упрекнат Ангеличин. Стигна се до такава степен юристът на Ангеличин - Даниела Доковска да пледира "несъставомерност ", т.е. съгласно нея в обвиняването има неща, които отсъстват от Наказателния кодекс. Първоначално делото е било в Софийски градски съд, само че там е прекъснато, защото в обвинителния акт не излиза наяве какви отговорности е имал Ангеличин и кои от тях не е извършил. След това Прокуратурата изчаква да се сътвори Специализирания углавен съд и задействат случая още веднъж, с цел да не се окаже следващият неуспех на държавното обвиняване. До този миг то е точно такова. Последният късмет на прокуратурата е идно обжалване пред Върховен касационен съд.

Припомняме, че Ангеличин бе зам.-министър на Даниел Митов, който също неотдавна бе оневинен по дело с обвиняване за корист с доверие - за непозволено сключване на контракт с компания, която да обезпечи самолетни билети, хотелско настаняване и застраховки. По същото дело Ангеличин бе наказан на 4 година затвор, само че това решение следва също да се гледа от Апелативния профилиран углавен съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР