Християнският свят отбелязва един от най-светлите църковни празници - Рождество

...
Християнският свят отбелязва един от най-светлите църковни празници - Рождество
Коментари Харесай

Честито Рождество Христово!

Християнският свят отбелязва един от най-светлите църковни празници - Рождество Христово , на който се празнува рождението на Божия наследник Исус Христос.

Според Евангелието това се случило преди повече от 2000 години в град Витлеем , провинция Юдея . В мига на рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наоколо пастири, че на света е пристигнал Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога-син.

Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда.

Когато Св. оракул Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възобновяване на Йерусалимския храм, всички очаквания на юдеите се устремили към идващия Месия, споделя Евангелието.

Малко преди раждането на Христос майка му Мария дружно с Йосиф отишли във Витлеем. Там не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера отвън града, където пастирите затваряли овцете. Именно в нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясли. С дишането си животните сгрявали Младенеца.-->

В националния календар Рождество Христово стартира в среднощ с обичая Коледуване . В него вземат участие единствено мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се назовават коледари, коладници, коледаре, коледници. От среднощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специфични коледни песни с пожелания за здраве, благополучие в фамилията и богата годишна продукция, а стопаните ги подаряват с коледарски краваи, пари и разнообразни храни.
 На 24 декември от 11:30 и от 13:30 часа, в Етнографски музей навън Етър ще може да се потопите във възрожденската коледна атмосфера, наслаждавайки се на възстановката на обичая коледуване ЕМО ЕТЪР
Коледарите се събират още веднъж на 26 декември, с цел да разпределят краваите между тях. Всеки взема кравая на своята обичана. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Печели оня, който даде най-вече пари. Останалите събрани артикули се разпродават и средствата се дават на църквата или на учебното заведение.

Към Коледните празници се числи и Стефановден - на 27 декември. Празникът е отдаден на първомъченика на християнската черква архидякон Стефан.

Според множеството историци първото празнуване на Рождество Христово се е състояло в Рим през 336 година сл. Хр.

Счита се, че след среднощ на Бъдни вечер стартират по този начин наречените погански дни, тъй като от 25-и декември до 6-и януари границата сред небето и земята изчезва. Разделението сред двата свята краткотрайно се заличава. Нека си пожелаем да се заличи и сред хората.

Честито Рожедство Христово!
 За родените през декември вероятността да доживеят 105 години е по-голяма ThinkStock/Getty Images
Днес имен ден честват: Христо, Христинa, Ицо, Kристинa, Kристиaн, Kристиaнa, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР