Християнският свят е притихнал в очакване на раждането на Спасителя.

...
Християнският свят е притихнал в очакване на раждането на Спасителя.
Коментари Харесай

В очакване на Рождество: Тържествени богослужения в катедралния храм „Св. Александър Невски“


Християнският свят е смълчан в очакване на раждането на Спасителя. В патриаршеската катедрала стартира тържественото свещенодействие. Според библейското поверие на Бъдни вечер звезда в небето над Витлеем възвестява раждането на Спасителя.

По традиция вярващите у нас християнски фамилии се събират на празнична софра с постни ястия.

Снимка: Ладислав Цветков


Стотици вярващи пристигнаха. с цел да съпреживеят упованието на Рождество Христово и да се поклонят пред иконата на Божията майка и младенеца.

Тържественото свещенодействие се назовава утринно и бе управлявано от Мелнишкия свещеник Герасим в съслужение с Белоградчишкия свещеник поликарп и духовници от другите епархии.

А какъв брой мощна е вярата през днешния ден ни напомни и Неда Диманова - дамата, която тази заран би камбаните на храм-паметника „ Св. Александър Невски “.

Точно в 9 часа вярващите чуха камбанен звън.

Камбанарията с кръста е най-високата точка на храм-паметника „ Александър Невски “. До нея се доближава по тясна вита стълба с 220 стъпала. Но това не стопира Неда Диманова. Наследява Мария Зъбова преди две години и бие камбаните в патриаршеската катедрала.

„ Това е нещо, което не може да се опише с думи. Толкова е вдъхновяващо, красиво, цялостно с обич всичко това “, споделя тя.

Празнично всенощно бдение стартира в 18 ч. Според вярванията идването на Христос на земята е началото на една нова епоха в историята на човечеството.


На тържественото свещенодействие във връзка Рождество Христово в Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " не участваха представители на Президентството или Министерски съвет.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР