Християнската църква празнува днес Благовещение. Празникът напомня за благата вест,

...
Християнската църква празнува днес Благовещение. Празникът напомня за благата вест,
Коментари Харесай

Християните празнуват днес Благовещение

Християнската черква чества през днешния ден Благовещение. Празникът припомня за богатствата новина, с която Архангел Гавриил оповестява на Дева Мария, че ще стане майка на Божия наследник - Спасителя на света.

В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е прочут като Благовец или половин Великден.

Според националните поверия на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Идващи от юдейските земи, те оповестяват богатствата новина за възраждането на природата. Зимата си отива и настава пролетта. По този мотив хората почистват и изгарят сметта с вярата, че всичко неприятно ще изгори в очакване на положителни новини.През деня и нощта на Благовец вярващите стартират инициативи, с цел да им върви през годината. Момичета месят за пръв път пита и раздават с мед на съседи и родственици, с цел да е сладостен хлябът през годината. На Благовещение се прескача огън за здраве и подвижност и да не хапят змиите. Много родители избират празника, с цел да пробият ушите на дребните си момиченца, защото се има вяра, че няма да ги боли.

На този ден се яде риба, обредна питка и каша от прясна коприва.

Вярва се, че в случай че вали на Благовещение, годината ще бъде плодородна.

В този ден не се ръкоделства, с цел да не се срещат змии през лятото. Не се спи до късно, с цел да не се разболява човек или да не изпусне шанса си. Който съзре за пръв път на Благовец щъркел в полет, ще е благополучен.

Смята се, че на Благовец би трябвало за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, с цел да потече в тялото на индивида нова кръв.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР