Хремата е един от най-досадните симптоми. Тя може да възникне

...
Хремата е един от най-досадните симптоми. Тя може да възникне
Коментари Харесай

Как да спрем хремата в домашни условия

Хремата е един от най-досадните признаци. Тя може да възникне вследствие на доста аргументи – елементарна простуда, алергична реакция, изсъхнал въздух, синузит, тютюнев пушек и други. Хубавото при нея е, че не е нужно да прибързате с приемането на лекарства, с цел да намерите облекчение. Съществуват и редица естествени средства, които могат да оказват помощ да се справите с това неприятно положение в домашни условия.
Пийте доста течности
Първото предписание при хрема е да останете добре хидратирани, като приемате задоволително течности. Това е належащо, с цел да може произвеждащата се слуз да се втечни и да бъде изхвърлена по-лесно. В противоположен случай тя ще се трансформира в гъст и леплив секрет, който ще докара до задръстване на носа.

Пригответе си гореща напитка
Горещите питиета могат да бъдат доста по-полезни от студените. Това е по този начин, тъй като топлината и парата оказват помощ за отпушването на носа. Проучване, оповестено в списанието Rhinology през 2009 година, открива, че участниците, които са консумирали топла напитка, по време на простуда или грип, са изпитали по-бързо и дълготрайно облекчение на признаците: хрема, кашлица, кихане, болки в гърлото, отмалялост. Проучването отбелязва, че резултатът може да е основно психически, само че също по този начин разпознава физическа реакция.
Затова при хрема е желателно да си приготвите чаша парещ билков чай с мед и лимон или чайове, които имат противовъзпалителни свойства като мента, лайка, джинджифил и други.
Правете парни инхалации
Доказано е, че вдишването на гореща пара оказва помощ за лекуването на хрема. Проучване от 2015 година потвърди, че потреблението на инхалация е много дейно. То понижава времето за възобновяване с към една седмица спрямо това да не се ползват инхалации.
Ето по какъв начин елементарно да извършите парна инхалация:
1. Загрейте чиста вода в съд с необятен отвор (тенджера). Необходимо е да се образува пара, само че не оставяйте водата да заври.
2. Поставете лицето си над парата за 10-15 минути, като покриете главата си с хавлия. Правете дълбоки вдишвания през носа и почивки, в случай че парата е прекомерно гореща.
3. Издухайте носа си след инхалацията, с цел да се освободи от секретите.
Ако желаете, прибавете няколко капки деконгестантни (отбъбващи лигавицата) етерични масла към водата - евкалипт, мента, бор, розмарин, култивиран чай, мента, чаено дърво и мащерка са чудесни благоприятни условия. Съединенията в тези растения (ментол и тимол) се намират в доста деконгестанти, отпускани без рецепта.
Ако нямате тези етерични масла, използвайте вместо това същите билки в изсушена форма. Направете пара на лицето си в билков чай и вдишайте изпаренията - ще получите същите изгоди.
Вземете парещ душ
Друг бърз метод да се почувствате добре е да вземете парещ душ. Топлината и парата ще оказват помощ за по-бързото освобождение от натрупалия се гъст секрет в носа и ще облекчат положението.
Промийте с чайниче за нос нети пот
Нети пот е устройство, което наподобява на дребен чайник. Хората го употребяват за промиване на носа и синусите.
За да го употребявате е належащо да напълните съда с физиологичен или соленоводен разтвор, да се наведете над мивката, да наклоните главата си встрани и да излее течността от чайничето в едната ноздра.
Ако процедурата се извърши вярно, разтвора ще се отдели от другата. След това напълнете още веднъж съда и да повторете процеса и през другата ноздра.
Проучване направено през 2009 от Trusted Source в The Journal of Family Practice открива, че промивките с огромно количество течност, с ниско налягане, като това, реализирано с потребление на нети пот, е по-ефективно от спрея за нос.
Кога да потърсите доктор?
Обикновено хремата не е незабавен медицински случай. Тя обаче може да бъде признак на остри или хронични положения. Затова в случай че не стартира да се усъвършенства след няколко дни е добре да посетите доктор за консултация, изключително в случай че е съпроводена и с други грипоподобни признаци.
Още потребна информация за този здравен проблем може да прочетете в problem.framar.bg - Хрема
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР