Храносмилателните ензими са отговорни химически реакции, които помагат за редица

...
Храносмилателните ензими са отговорни химически реакции, които помагат за редица
Коментари Харесай

Защо липсата на храносмилателни ензими е нездравословна и колко важни са те

Храносмилателните ензими са виновни химически реакции, които оказват помощ за редица неща, от разграждането на храната до построяването на мускули. Ето за какво неналичието на храносмилателни ензими е нездравословно.

Ензимите, които са протеини, открити в клетките, улесняват химичните реакции в тялото, ускорявайки скоростта на тези реакции, с цел да поддържат живота на организма.

Тялото естествено създава ензими, които извършват значими функционалности, като подкрепяне на развиването на мускулите, детоксикация на нездравословни субстанции и разграждане на храната по време на храносмилане.

Ефективността на ензима е обвързвана с неговата характерна форма. Фактори като топлота, болест или излагане на мощни химикали могат да увредят ензимите, променяйки формата им и ги вършат нефункционални. В резултат на това телесните процеси, които разчитат на тези ензими, могат да бъдат наранени.

Как работят храносмилателните ензими

Ензимите са от значително значение за ефикасното действие на храносмилателната система.

В случай на характерни храносмилателни проблеми, имате опция да приемате ензимни добавки под формата на хапчета.

Панкреасът, значим орган, участващ в храносмилането, създава три съществени типа храносмилателни ензими, всеки виновен за характерни реакции:

  • Амилазата разгражда нишестето и въглехидратите до захари.
  • Протеазата разгражда протеините до аминокиселини.
  • Липазата разгражда липидите (мазнини и масла) до глицерол и мастни киселини.

Амилаза

Амилазата се създава най-вече в панкреаса, само че участва и в слюнчените жлези и тънките вътрешности. Специфичен тип амилаза, наречена птиалин, генерирана в слюнчените жлези, инициира смилането на нишестето, до момента в който храната е в устата, като остава дейна даже след усвояване.

Панкреатичната амилаза, създадена в панкреаса, се транспортира до тънките вътрешности. Той в допълнение разгражда молекулите на нишестето до захари, които в последна сметка се трансформират в глюкоза от други ензими по време на храносмилането. След това глюкозата се всмуква в кръвта през стената на тънките вътрешности.

Протеаза

Протеазата се синтезира в стомаха, панкреаса и тънките вътрешности, където протичат множеството химични реакции. В стомаха главният храносмилателен ензим за протеини е пепсинът. След като протеиновите молекули доближат тънките вътрешности, разнообразни други панкреатични ензими влизат в деяние, с цел да продължат разграждането на протеина.

Липаза

Липазата се синтезира в панкреаса и тънките вътрешности. Освен това в майчиното мляко участва характерен тип липаза, която оказва помощ на бебетата да усвояват мастните молекули по време на кърмене. Липидите извършват разнообразни функционалности, като да вземем за пример да работят като дълготрайни енергийни ресурси и да поддържат клетъчното здраве.

Какво може да повлияе на храносмилателните ензими?

Ензимите, изключително храносмилателните ензими, могат да бъдат повлияни от промени в тялото. Някои промени могат да основат среда, която попречва вярното действие на ензимите.

Естествени и химични инхибитори

Веществата, известни като инхибитори, могат да попречват действието на ензимите при катализиране на химичните реакции.

Инхибиторите могат да съществуват естествено и могат също по този начин да бъдат създадени синтетично като медикаменти. Антибиотиците служат като незабравим пример; те попречват или блокират характерни ензими да подкрепят разпространяването на бактериални инфекции.

Панкреатична екзокринна непълнота

Специфични здравословни положения, които могат да имат неподходящи резултати върху панкреаса, могат да понижат количеството и ефикасността на храносмилателните ензими. Някои от тези условия са:

  • Панкреатит
  • Диабет вид 1
  • Рак на панкреаса
  • Кистозна фиброза
  • Стомашно-чревни интервенции

Тези положения могат да доведат до панкреатична екзокринна непълнота, хронично положение, което може да повлияе на усвояването на хранителни субстанции.

Диетата

Активността на ензимите във вашето тяло може да бъде повлияна от вашата диета.

Консумирането на мощно модифицирани или висококалорични храни, несъразмерният банкет на алкохол, воденето на затънал метод на живот и неналичието на задоволително хранителни субстанции могат да повлияят неподходящо на вашия панкреас, като затова и на ензимите, които генерира.

Липса на храносмилателни ензими признаци

Имайки поради голямата роля на ензимите в тялото и способността ви да абсорбирате хранителни субстанции, има доста признаци, които могат да зародят, когато нямате задоволително количество ензими в тялото.

1. Хранителни непоносимости

Хранителната алергия включва имунен отговор, до момента в който хранителната нетърпимост не го прави. Когато тялото ви не може да сътвори задоволително ензими единствено в композиция с диета, в която липсват пресни плодове и зеленчуци, това може да докара до хранителна нетърпимост.

Често човек с хранителна нетърпимост не може да смила избрани храни или хранителни субстанции вярно заради ензимен недостиг.

Хранителната нетърпимост нормално е признак на ензимен недостиг. Видът на въпросната храна зависи от типа на ензима, който липсва в тялото. Въпреки че може да има разнообразни други аргументи за хранителна нетърпимост, значимо е да знаете, че хранителната нетърпимост може да бъде основен признак за ензимен недостиг.

2.  Храносмилателни проблеми

Симптомите на ензимен недостиг са склонни първо да се появят в червата. Ето за какво нормално виждате храносмилателни проблеми с незадоволителни равнища на ензими като:

  • отичане на корема
  • газове
  • диария
  • запек
  • несмляна храна в изпражненията

Ако тялото ви няма задоволително храносмилателни ензими, то не е в положение да разгражда храната вярно. Това значи, че храносмилателната ви система и червата може да изпитат доста проблеми с ензимен недостиг.

3. Лоша всмукване на хранителни субстанции

Друг признак на ензимен недостиг е неприятното асимилиране на питателните субстанции. Ензимите оказват помощ за разграждането на храната и усилват бионаличността на питателните субстанции. Без задоволително количество ензими в тялото, способността ви да усвоявате хранителни субстанции може да пострада.

Вашето здраве стартира вътрешно в храносмилателния тракт. Ако храносмилателният ви тракт е лишен от ензими или е колонизиран с неприятни бактерии, може да страдате от храносмилателни проблеми като киселини, неприятно храносмилане, газове, отичане на корема и запек.

4. Наддаване на тегло и затлъстяване

Когато сте спрели сладките питиета и ядете повече цели, растителни храни, само че не виждате резултатите от загуба на тегло, на които сте се надявали, ензимният недостиг може да е в основата на вашия проблем.

Едно проучване разглежда един характерен ензим TBK1 и резултатите, които има върху наддаването на тегло. TBK1 играе огромна роля в това какъв брой мазнини превръщате в гориво. Така че без този ензим вие съхранявате повече мазнини, вместо да ги превръщате в сурова сила, което може да докара до нежелано наддаване на тегло.

5. По-слаба имунна система

Вашата стена на червата съдържа около 70% от клетките на имунната ви система. Когато червата ви работят на цялостна мощ, те работят като преграда за вируси, бактерии и патогени. Лошото храносмилане и усвояването на хранителни субстанции може да повлияе на здравето на червата ви и затова на имунната ви система.

Въпреки че тялото създава свои лични ензими, това може да не е задоволително, с цел да се разгради напълно непрекъснатата диета от модифицирани и готвени храни. Ето за какво е толкоз значимо умишлено да ядете сурови храни, които са богати на ензими.

6. Умора

Умората постоянно е общ признак за редица положения. Но неприятното храносмилане може да аргументи хронична отмалялост. Проблемите с храносмилането могат да опустошат останалата част от тялото ви.

Здравите вътрешности са от главно значение за цялостното ви здраве и благоденствие. Ензимите оказват помощ на храносмилателната ви система да работи безпрепятствено, тъй че е разумно червата ви нормално да са първото място, където виждате проблем.

7. Тревожност и меланхолия

Когато храносмилането ви е компрометирано, това може да докара до редица проблеми като отичане на корема и запек. Ако не се лекуват, могат да се развият по-сложни проблеми като тревога и меланхолия.

Различните ензими разграждат разнообразни хранителни субстанции. Когато имате дефицит на ензими, храната ви не може да се разгради вярно. Изследванията демонстрират, че връзката черва-мозък е мощна. Промените в червата могат да провокират промени в настроението.

8. Кожни проблеми

И по този начин, може би се чудите по какъв начин ензимите могат да повлияят на кожата ви? Е, тялото ви би трябвало да всмуква подсилващи кожата хранителни субстанции от храната ви, преди да можете да се възползвате от тях.

Неща като витамин C, E, A, всички поддържат блестящата кожа. Но в случай че тялото ви не може да разгради храната до хранителни субстанции, това може да докара до кожни проблеми.

Вероятно сте чували: „ Ти си това, което ядеш “. Въпреки че яденето на здравословни храни е първата стъпка към вярното хранене, можете да получите цената на питателните субстанции единствено в случай че тялото ви е в положение да ги усвои.

Кога са нужни ензимни добавки?

Можете да закупите добавки с храносмилателни ензими без рецепта и в някои случаи те могат да бъдат предписани за лекуване на избрани положения, които водят до ензимна непълнота.

Храносмилателни ензими при ензимна непълнота

Състояния, които засягат панкреаса, като панкреатит, кистозна фиброза или рак на панкреаса, могат да доведат до понижаване на главните ензими, създавани от тялото. Следователно, може да не получите задоволително ензими, с цел да смилате изцяло храната и да получите подобаваща хранителна стойност от вашата диета.

Ако имате някое от тези положения или други, които водят до поднормални или незадоволителни равнища на ензими, значимо е да обсъдите опциите за лекуване с Вашия доктор.

Например, хората с кистозна фиброза може да се наложи да одобряват ензими с всяко хранене. Точната доза на ензимите може да варира според от фактори като възраст и типа на употребяваното хранене.

Храносмилателни ензими без рецепта

Предлагат се няколко храносмилателни ензима за самолечение на разнообразни храносмилателни проблеми, в това число киселинен рефлукс, газове и отичане на корема и диария.

Промените в метода на живот, като диетични корекции и нараснала физическа интензивност, постоянно оферират най-хубавия метод за възстановяване на функционалността на храносмилателните ензими.

Ако изпитвате повтарящи се храносмилателни проблеми, целесъобразно е да се консултирате с доктор, с цел да идентифицирате вероятните съществени аргументи.

Заключение

Ензимите играят жизненоважна роля в катализирането на химичните реакции в тялото, в това число съществени процеси като храносмилането.

Те отключват питателните субстанции във вашата храна. Растителните храни съдържат ензими, които поддържат здравословното храносмилане и оказват помощ за разграждането на храната ви, с цел да заредите тялото си с сила.

Повечето храносмилателни ензими се създават в панкреаса и подкрепят разграждането на храната и извличането на хранителни субстанции. Поддържането на оптимални равнища на храносмилателни ензими постоянно може да се реализира посредством съблюдаване на уравновесена, богата на хранителни субстанции диета и поддържане на физическа интензивност.

Ако имате постоянни храносмилателни недоволства или се борите да отслабнете, до момента в който се храните здравословно, може да имате липса на храносмилателни ензими.

Индивиди със здравословни проблеми, които могат да доведат до екзокринна непълнота на панкреаса, като кистозна фиброза, рак на панкреаса или диабет вид 1, може да се нуждаят от добавка на храносмилателни ензими. Вашият доктор ще ви направлява при установяване дали ензимната добавка е подобаваща за вашите характерни потребности.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР