Хранителни продукти полетяха по сградата на Висшия съдебен съвет, мятани

...
Хранителни продукти полетяха по сградата на Висшия съдебен съвет, мятани
Коментари Харесай

Мая Манолова отиде при протеста, който обстрелва с яйца ВСС

Хранителни артикули полетяха по постройката на Висшия правосъден съвет, мятани от протестиращите против определения един път към този момент от Висш съдебен съвет нов основен прокурор Иван Гешев.

Обстрелът стартира, откакто магистратите взеха решение с 20 на 4 гласа да продължат към този момент започнатата процедура и да не я започват изначало, както желаеха ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов и още няколко съдии.

Така решението беше да се премине към прегласуване на към този момент утвърдената един път кандидатура на Иван Гешев, откакто президентът отхвърли да подпише декрет за назначението му.

Стотината протестиращи " срещу " Иван Гешев слушаха двучасовите разногласия на особено конфигурирани тонколони извън, пред постройката на Съвета.



Освен яйца, летяха и кофички с кисело мляко, и домати от множеството, което през годините другояче закупи известност като " мъдро и красиво ".



За поддръжка, при митинга отиде и Мая Манолова, съпроводена от някогашните депутати на Реформаторския блок Димитър Делчев и Настимир Ананиев.

Именно Делчев бе вносител на измененията в правосъдния закон, които предпоставиха сегашната процедура на избор на основен прокурор през предишния мандат, когато министър от Република България беше днешният водач на Демократична България Христо Иванов. Манолова, която прикани за поддръжка от десните на Демократична България преди втория тур, изясни, че е пристигнала пред Висш съдебен съвет, тъй като желае правосъден надзор над актовете на бъдещия основен прокурор. " Затова е напрежението, тъй че хората да са спокойни, да има гаранции за задоволително надзор ", разяснява пред медиите някогашният омбудсман.

Докато едните протестиращи мятаха яйца по постройката на Висш съдебен съвет, на другата страна на улицата се беше събрала втора група жители, които пък поддържат Иван Гешев за основен прокурор. Двете протестиращи групи бяха разграничени от доста полиция и ограждения, с цел да се избегнат нежелани конфликти.

Вътре във Висш съдебен съвет продължиха дебатите сякаш по прегласуването, само че залитнаха още веднъж към мнения по към този момент разисквания президентски декрет и към този момент обсъжданата кандидатура. Тупането на топката ядоса водещия съвещанието Данаил Кирилов, който не се стърпя.

" Има сътрудници, които би трябвало да уплътнят тайминга на митинга и ние не би трябвало да завършваме по-рано ", избухна министърът на правораздаването.

Някой от Висш съдебен съвет го репликира: " Кой от двата митинга визирате? "

" В който се припознаете, вие сте свободни хора ", предложи Данаил Кирилов.

Висш съдебен съвет излезе във втора десетминутна отмора, с цел да се успокоят пристрастеностите, по предложение на Сотир Цацаров, а протестиращите против определения му правоприемник, очевидно, към този момент примирили се, че и прегласуването ще мине, започнаха да събират пари за озвучаването на идващия митинг.



*Снимки: DarikNews.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР