Храните ще поскъпнат с 16,4% през 2022 г. Това е

...
Храните ще поскъпнат с 16,4% през 2022 г. Това е
Коментари Харесай

Шокиращи новини от ведомството на Асен Василев какъв скок на цените ни чака през 2022 г.

Храните ще нарастнат с 16,4% през 2022 година Това е записано в пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите, която беше оповестена във вторник. Повишението в цените на транспортните горива се чака да доближи 25,1% в края на годината, показват от ведомството на Асен Василев, написа " ".

При състояние, че на 1 януари бензинът струваше 2,41 лева За литър, а дизелът беше 2,47 лева, това значи че упованията на министерството са в края на годината бензинът да е над 3 лева за литър, а дизелът – към 3,08 лева за литър. Тоест поевтиняване на горивата няма да има. Услугите ще нарастнат с 8,1% през 2022 година, а инфлацията в края на годината ще доближи 10%, предвиждат от министерството.

През 2022 година нарастването на заплатите ще бъде с 8,1%. Но поради предстоящата висока инфлация действително заплатите на хората ще намалеят, гласи новата прогноза на ведомството на Асен Василев.

Това удостоверява, че инфлацията към този момент изяде нарастването на заплатите.

В разбора си от Министерството на финансите признават отрицателния резултат на високата инфлация върху действителния растеж на стопанската система, само че в същото време държавното управление на Кирил Петков не подхваща никакви дейности за ограничение растежа на цените.

В пролетната си прогноза от ведомството на Асен Василев доста утежняват упованията си за стопанската система на страната по отношение на прогнозата, заложена при създаването на бюджета за 2022 година Например предстоящият растеж на Брутния вътрешен артикул (БВП) в този момент е сгънат до 2,6%, при заложени 4,8% в бюджета за 2022 година Интересно е обаче, че и за 2023 година прогнозата е за слаб растеж на стопанската система от 2,8%, в случай, че надали чакат войната в Украйна да продължи и през идната година.

Много трагично е ситуацията с непознатите вложения. За актуалната година упованията на министерството на финансите са непознатите вложения да са единствено 2,4% от Брутният вътрешен продукт на страната, в случай, че през спешната 2020 година, преди идването на власт на служебния кабинет, те са били 5,2% от Брутният вътрешен продукт. През предходната година при ръководството на служебния кабинет непознатите вложения понижават на половина до 2,6% от Брутният вътрешен продукт, като толкоз се чака да бъдат и през 2023 година

Любопитно е, че още в прогнозата, заложена в бюджета за 2022 година, упованията са непознатите вложения през тази и идващите две години да са единствено 3,7% от Брутният вътрешен продукт, което е по-малко, в сравнение с през 2020 година И то в случай, че привличането на повече непознати вложения беше главното заричане на премиера Кирил Петков.

Спирането на газа от Русия ще свие приходите на семействата, признават от ведомството на Асен Василев. Същевременно от министерството разчитат на украинците, с цел да се усилят заетите в страната. Прогнозата е, че през 2022 година на територията на страната ще останат 135 хиляди украинци, от които 55 хиляди ще си намерят работа за към 6 месеца. През 2023 година работещите тук украинци се чака да намалеят до 40 хиляди

Всички тези прогнози са направени при цена на петрола от 100 $ за барел. От ведомството са създали и алтелративна прогноза с цена на петрола от 130 $ за барел, като в този случай инфлацията ще бъде още по-висока./Блиц.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР