Храните поевтиняват през февруари за седми пореден месец в световен

...
Храните поевтиняват през февруари за седми пореден месец в световен
Коментари Харесай

Храните поевтиняват през февруари за седми пореден месец в световен мащаб

Храните поевтиняват през февруари за седми следващ месец в международен мащаб, регистрират от организацията по храните към Организация на обединените нации.

Индексът на международните цени на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (FAO) се намали през февруари за седми следващ месец, защото по-ниските цени на всички типове съществени зърнени култури компенсираха значително възходящите цени на захарта и месото.

Индексът на цените на FAO, който наблюдава най-търгуваните в международен мащаб хранителни артикули, доближи осреднено равнище от 117,3 пункта през февруари по отношение на 118,2 пункта през предходния месец, заяви организацията в петък, като това е най-ниското равнище на показателя от февруари 2021 година насам.

Индексът на зърнените култури спадна през февруари с 5% по отношение на януари и към този момент е с цели 22,3% под равнището си тъкмо преди година с помощта на упованията за огромни реколти от царевица в Южна Америка и конкурентните цени, предлагани от Украйна.

Цените на растителното масло се намалиха през февруари с 1,3% по отношение на месец по-рано и към този момент са с 11% под равнищата отпреди година на фона на вероятностите за несметно предложение от Южна Америка. Цените на рапицата и слънчогледовото олио също спаднаха с помощта на огромния експорт.

За разлика от това показателят на захарта на организацията на Организация на обединените нации се увеличи с 3,2% на месечна база, отразявайки непрекъснатите опасения по отношение на идното произвеждане на най-големия производител Бразилия и планувания спад на производството в Тайланд и Индия.

В обособен отчет на организацията за търсенето и предлагането на зърнени култури, FAO увеличи прогнозата си за производството на зърнени култури за 2023 година с 1,1% по отношение на 2022 година до 2840 милиона метрични тона с помощта на увеличените доставки на царевица от Бразилия, Китай и Съединените щати.

Относно 2024 година организацията на Организация на обединените нации предвижда повишение на производството на пшеница с 1% на годишна база до 797 милиона тона с помощта на удобното време в Северна Америка и най-големия експортьор в лицето на Русия, както и в Китай, Индия, Иран, Пакистан и Турция.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР