Храните от една и съща марка се предлагат на различните

...
Храните от една и съща марка се предлагат на различните
Коментари Харесай

Витянис Андрюкайтис: Качеството на храните е различно във всяка страна


Храните от една и съща марка се оферират на другите пазари с друго наличие и качество. Това удостовери еврокомисарят Витянис Андрюкайтис по време на обществения спор „ Вкусно или безвредно ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Според еврокомисаря в някои страни е доста известно схващането, че има разделяне на качеството на храните в Европейски Съюз, защото потребителите от Източна Европа считат, че получават храни, които са второ качество. Това е политическа борба. Проблемите за друго качество на храните съществува на всички места. Но също и цените са разнообразни, защото цените зависят от доста фактори, заяви Андрюкайтис. Необходимо е да се разискват сходен тип тематики, тъй като купувачите са с най-силния глас. Разбирането за качеството на храните е субективно у всеки консуматор, добави Десислава Танева.

Изготвена е методика, посредством която да си избегне сходна фрагментация на пазара. По традиция потребителите изпращат разнородни артикули на другите пазари като изясняват, че тези разлики се дължат на усетите, на икономическите условия, само че те би трябвало да бъдат и обективни, добави още комисарят.

Според Десислава Танева би трябвало да бъде изменена регулацията, с цел да може тези промени да удовлетворят потребителските упования. Още от фамилната среда, детските градини и учебните заведения децата би трябвало да бъдат научени на това кои са правилата на здравословното хранене. Това бяха част от констатациите на Танева по време на полемиката.

В Европейския съюз са едни от най-високите стандарти за сигурност на храните, само че все пак под 5% от бюджета за опазването на здравето в страните членки на Европейски Съюз са отделяните средства за реализирането на профилактика. Превенцията е по-добра от лечението, съобщи Андрюкайтис.

Безопасността на храните и ограничението на евентуалното нездравословно наличие в тях е тематика, която също бе повдигната. На един от поставените въпроси от жителите, Андрюкайтис, в ролята си на доктор, отговори, че всички Е-та в храните могат да бъдат употребявани, само че единствено в случай че са безусловно безвредни, по тази причина и са основани механизми, посредством които тези артикули да не доближават до потребителя, само че въпреки всичко потребителите би трябвало да поставят повече старания, с цел да съкратят веригата на доставка на сходен тип хранителни артикули. / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР