Хранилищата за газ в Европа вече са запълнени на малко

...
Хранилищата за газ в Европа вече са запълнени на малко
Коментари Харесай

Хранилищата за газ в Европа са запълнени

Хранилищата за газ в Европа към този момент са запълнени на малко под 90% от потенциала си, с което е реализирана наложителната цел да се подсигурява, че континентът ще може да се зарежда с сила през зимата с запас за няколко месеца, заяви „ Евронюз “, представена от БГНЕС.

„ Добрата новина е, че към днешна дата потенциалът на хранилищата е 89,89 %, което е в действителност отлична вест “, съобщи представител на Европейска комисия.

До този миг не всички страни от Европейски Съюз, които разполагат със уреди за предпазване, са достигнали условието за потенциал от 90 %, само че представителят на Комисията изрази оптимизъм, като добави, че „ държавите-членки виждат и схващат, че е извънредно значимо да се придържаме към задължението да запълваме нашите газохранилища “.

Целта за запълване на газовите складове до 90% от потенциала им до 1 ноември 2023 година беше сложена предходната година, седмици откакто Русия нахлу в Украйна, когато цените на силата започнаха да се повишават до нови рекордни равнища и поради опасенията, че Москва може да завърти газовия кран.

Тези опасения се осъществиха скоро по-късно в отговор на икономическите наказания, наложени от Европейски Съюз, както и на обещанието за прекъсване на целия импорт на съветски изкопаеми горива. Преди войната на Русия в Украйна Европейски Съюз купуваше 40% от доставките си на газ от Москва.

Внезапното прекъсване на доставките от Русия провокира опасения, че Европейски Съюз може да се сблъска със зимни спирания на електрозахранването, което накара държавните управления да се приготвят за най-лошия сюжет, в това число и продължителни прекъсвания на електричеството.

Меката зима и намаляването на потреблението на сила, безспорно частично обвързвано с възходящите сметки, подсигуряваха, че няма да се наложи тези проекти да бъдат приложени.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР