Храненето с три или повече порции риба седмично намалява риска

...
Храненето с три или повече порции риба седмично намалява риска
Коментари Харесай

Храненето с риба три пъти седмично значително намалява риска от рак

Храненето с три или повече порции риба седмично понижава риска от рак на червата доста. Това демонстрира ново проучване на Оксфордския университет и Международната организация за проучване на рака (IARC), представено от Business Insider. Проучването се основава на навиците на хранене на 476,160 души, които са попълнили въпросници по отношение на какъв брой постоянно ядат избрани храни. 

В наблюдението са регистрирани елементи, свързани с приема на риба от хората, в това число дали тя е бяла, мастна, мазна или постна.

Резултатите демонстрират, че храненето с 359,1 грама от каквато и да е риба един път на седмица води до 12% понижаване на риска от рак на червата спрямо приема на по-малко от 63,49 грама седмично. 

Междувременно хората, които са приемали единствено 123,9 грама мазна риба като сьомгата и сардините, са имали 10% снижен риск от рак на червата. 

За средна порция риба се приема около 100 грама. 

Изследователите заключават: " Изглежда потреблението на риба понижава риска от рак на дебелото черво и би трябвало да се предизвиква като част от здравословното хранене ".

Екипът показва, че мастната и мазната риба са изключително богат източник на дълговерижни n-3 полиненаситени мастни киселини (n-3 LC-PUFA), за които се счита, че имат предпазен резултат в организма и предотвратяват възпалението. Немасната риба също съдържа и тези характерни съединения на мастни киселини.

Въпреки това наподобява, че черупковите организми от морето нямат резултат върху риска от рак на червата.

В рамките на 15 години, при 6291 души, включени в изследването, е бил открит рак на червата.

Изследването е оповестено в списанието Clinical Gastroenterology and Hepatology и е финансирано от Световния фонд за проучване на рака (WCRF), с цел да подкрепи усилването на препоръките към обществеността по отношение на рака на червата.

Д-р Марк Гюнтер, водещият откривател от IARC, споделя, че констатациите демонстрират, че яденето на риба би трябвало да се предизвиква като част от здравословното хранене. Въпреки това, Гюнтер акцентира, че един от минусите на изследването е, че данните за храненето, събрани от участниците, не включват информация за приема на рибено масло.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР