Хотелиерите по Българското Черноморие се чудят дали да отворят от

...
Хотелиерите по Българското Черноморие се чудят дали да отворят от
Коментари Харесай

Хотелиерите по Черноморие: Няма да издържи затворен втори сезон, няма изход!

Хотелиерите по Българското Черноморие се чудят дали да отворят от месец май. Засега няма никакви резервации за началото на летния сезон. Румънски туристи също не се чакат около Великден и майските празници в случай че не бъдат отстранени PCR тестванията, с които се оскъпява почивката им, съобщи за TravelNews Атанас Карагеоргиев, притежател на хотели в  Св. Константин и Елена.

" Реално прогнозите за сезона не са положителни и оптимистични, каквито някои сътрудници вършат. Всички резервации, които някои имат, са във виртуалното пространство ", разяснява той.

В Златни пясъци настройките са всички да отворят хотелите, само че не е ясно от кой момент.

" Няма излаз и би трябвало да се отваря, тъй като никой не може да издържи затворен втори сезон. Ще стартират банкрути “, счита Георги Щерев, ръководител на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци и ръководител на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той също означи, че има някакви резервации за Великден от румънците, само че са единствено на книга. Други ранни резервации за летния сезон няма.

В Слънчев бряг е същото състояние и не се зная по кое време ще отворят.

" Индикации има единствено от туроператорите от Израел, че може да стартират да водят туристи през летния сезон, тъй като се чака да бъдат имунизирани до края на март ", изясни Пламен Копчев, ръководител ня Съюза на притежателите в Слънчев Бряг.

" В Англия също върви добре имунизацията и може да тръгнат да пътуват. Копчев чака оживление и възможен взрив единствено в средата на лятото. Друг проблем за стартирането на сезона е неналичието на полети и чартъри до морето ", акцентира той.

Хотелиерите упорстват страната да ги подкрепи с 30% от спада на оборота.

Необходими са целеви обезщетения, защото досега за този бранш такива липсват. Според Георги Щерев би трябвало да се сътвори специфична скица за подкрепяне на хотелиерите, тъй като всички останали в туризма получиха помощи. По този метод местата за настаняване в дестинациите, които бяха по-малко наранени от рецесията ще получат и по-малки обезщетения.

Повече средства би трябвало да има за най-пострадалите сезонни (летни и зимни) и градски хотели. Спадът в Златни пясъци е един, на юг от Бургас е различен, а някои там даже имат растеж през 2020 година СПА хотелите евентуално също нямат сериозен спад, сподели Щерев. От БХРА са срещу да се дават идентични средства на всички. Положението е най-лошо в градските хотели, които имат претовареност от 2 до 12 стаи дневно.

" Персоналът е повече от гостите “, разяснява Щерев.

Никаква помощ не сме получили, тъй като действително не не разрешават активността ни. Отложиха ни единствено заемите с 6 месеца, акцентира Атанас Карагеоргиев.

Той разказа ситуацията като извънредно тежко. По отношение на имунизирането на личния състав също нищо не се случва от страна на страната. Вицепремиерът и министър на туризма  поиска предпочитано имунизиране на чиновниците пред щаба, само че здравните управляващи не са подхванали дейности. Според Карагеоргиев няма да има западни туристи в случай че не се популяризираме като сигурна дестинация и личен състав, който ще бъде имунизиран.

" Хората ще тръгнат да пътуват до дестинации в случай че знаят, че има имунизиран личен състав в тях “, означи той. За съпоставяне, Турция и Гърция към този момент си вършат реклама като сигурни дестинации.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР