Хотелиерите първи приеха украинските бежанци, без да се интересуват кога

...
Хотелиерите първи приеха украинските бежанци, без да се интересуват кога
Коментари Харесай

БХРА: Крайно време е отношението на проверяващите да се промени

Хотелиерите първи одобриха украинските бежанци, без да се интересуват по кое време и какъв брой ще им платят. Настана време да се направи първото заплащане и по остарял български бит цялата държавна машина се стовари върху гърба на хотелиерите, а пет разнообразни институции ги ревизират – Инспекцията по труда, Комисията за отбрана на потребителите, РЗИ, БАБХ и Министерство на туризма. Това съобщи ръководителят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев.

Никой не е срещу инспекциите. Ние ценим напъните на проверяващите и тяхната работа, само че съгласно нас не е уместно тези инспекции да се правят вкупом тъкмо преди да се извършат заплащанията към хотелиерите за настаняването на украинските бежанци. Това насажда у сътрудниците неприятното чувство, че това се прави с цел да се намерят въпреки и минимални пропуски, с цел да не се заплати цялата планувана сума. И това е обидно за сътрудниците, добави Щерев.

Нека ревизират и в случай че има извършители, те да се глобяват. Но не може поради малко на брой недобросъвестни да страдат всички и да се слагат всички хотелиери под един знаменател, акцентира Щерев. Вместо това трябваше проверяващите от другите институции да разпределят между тях активността, тъй че инспекциите да не са в един и същи ден от съвсем всички проверяващи органи, а в разнообразни интервали по време на действието на програмата. И по този начин щяха да се поддържат постоянно в подготвеност и тези сътрудниците, които биха подходили недобросъвестно да изпълнят поетите задължения.

Още повече, че една инспекция не би трябвало постоянно да води до акт за нарушаване, а по-скоро инспекцията има предпазен темперамент, т.е. да дава рекомендации и в случай че не се съблюдават тогава да се издава акт, добави ръководителят на БХРА Георги Щерев.

В тази напрегната конюнктура, поредност от рецесии и оцеляване безусловно на ръба на опциите им, притежателите на местата за настаняване са третирани надали не като евентуални извършители.

По искане на ръководителя на БХРА Георги Щерев е извършена незабавна среща с министъра на туризма Христо Проданов, на който е обяснил,че сътрудниците от БХРА не одобряват този напън върху бизнеса, както  и изявлението на зам. – министър от отрасловото министерство, която вместо преди всичко да благодари на хотелиерите за положените старания, приказва за наказания. Ние сме за това да има наказания, в случай че има нарушавания, само че не и надали не да се предопределят резултатите от инспекциите, освен това от отрасловия ни зам.-министър, уточни Щерев. Министърът е уверил, че все още няма планувани наказания и от понеделник, 18 април стартира разплащането по програмата като се изключи дублажите, за които хотелиерите ще имат опция да посочат на какво се дължат неточностите, при съществуване на такива. И след уточненията и те ще бъдат разплатени.

От БХРА напомнят, че настанените украински бежанци у нас са най-вече майки с деца, на които хотелиерите се старят за обезпечат питателна и здравословна храна, подобаваща и за възрастта на малчуганите. 40-те лв. дневно в някои хотели,особено по-висококатегорийните, едвам покриват разноските на обектите – за ток, гориво, личен състав, зареждане и подготвяне на хранителни артикули, сервиз, разчистване и анимация. И в това време на сътрудниците се гледа надали не като на извършители.

Крайно време е това отношение на проверяващите да се промени. Те да не влизат в хотелите с презумпцията, че ще ревизират извършители, защото действително това са хората, които в тези сложни времена поставят старания не просто да оцелеят, само че и да предложат добър артикул и даже да оказват помощ на други хора в неволя. И тези им старания би трябвало да се правят оценка и почитат, а не да се неглижират от институциите, акцентира Щерев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР