Хотелиери настояват държавата да вземе решение къде ще се настанят

...
Хотелиери настояват държавата да вземе решение къде ще се настанят
Коментари Харесай

Хотелиери от Варна настояват за решение относно бежанците след 31 май

Хотелиери упорстват страната да вземе решение къде ще се настанят украинските бежанци след 31-ви май.

От сектора са безапелационни, че след тази дата няма да могат да поемат бягащите от войната.

В същото време вицепремиерът Калина Константинова разгласи, че страната ни ще продължава да поддържа украинците, до момента в който е нужно. 

В неприсъствен спор влязоха министърът на туризма и вицепремиера. Според Христо Проданов след 31-ви май би трябвало да спрат всички помощи за бягащите от войната. С пост в обществените мрежи обаче вицепремиерът Калина Константинов разгласи, че България ще продължава да се грижи за бежанците и ще ги поддържа колкото време е нужно.

503-ма украински бежанци са приютени в хотел във Варна. От тях 203 са деца. Собствениците са на мнение, че ще им е мъчно да оказват помощ след края на май, тъй като към този момент имат резервации.

" След 31-ви май ние имаме контракти, подписани с немски оператори, действителни контракти, имаме резервации. За този сезон ние имаме действителни резервации, даже за някои сме получили и предплатени заплащания ", споделя шефът на хотела Огнян Костадинов.

От две седмици  хотелът е дом за Альона от Одеса. Признава, че след края на май не знае къде ще отиде. 

" Искаме, в случай че може държавното управление ви да ни помогне, да имаме време, да си оформим всички документи, това лишава много време ", споделя тя.

Според хотелиери държавното управление неотложно би трябвало да вземе решение къде и по какъв начин ще продължи животът на украинските бежанци у нас. 

" Държавата има задоволително бази, където може да настани хората. Във всеки областен град има по 2-3 станции единствено на територията на Несебър има 5. Аз особено не искам след 1-ви юни да имам мигранти, тъй като имам резервации ", безапелационен е зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

Освен място за настаняване, бежанците ще имат огромен проблем и с реализацията на пазара на труда, предвиждат от сектора.  

Само за първия период страната е изплатила на хотелиерите над 11 милиона лв.. Сумата за тези помощи няма да надвиши 50 милиона лв., увери министърът на туризма.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР