Хотелиери и ресторантьори от 36 града в страната работят днес

...
Хотелиери и ресторантьори от 36 града в страната работят днес
Коментари Харесай

Ресторантьори протестираха с жълти жилетки срещу сивия сектор

Хотелиери и ресторантьори от 36 града в страната работят през днешния ден с жълти жилетки в символ на митинг. Те упорстват за незабавни законови промени, които да извадят на ярко сивия бранш. Едно от настояванията им е да се понижи с най-малко 5% Данък добавена стойност на храните.

Русе

Към този час всички заведения за хранене в Русе са цялостни, а гостите са посрещани от вратата с надпис „ ПРОТЕСТ ". И сега сервитьорите обслужват клиентите в жълти жилетки, тъй като упорстват за промени в сектора. Най-важните са: наложително да се записват по Данък добавена стойност всички обекти в храненето и туризма, да има предел при издаването на разрешителни за разкриването на нови обекти.

Не са съгласни данъчните да затварят заведения при нередности. Твърдят, че сега работят на ръба на оцеляването.

Най-голямата болежка на ресторантьорите и хотелиерите от Пловдив и Кюстендил сега е новата разпоредба на Национална агенция за приходите за внедряване на нови касови апарати и програмен продукт. Настояват да се отсрочи.
Шеф Хари Сопаджиян, Пловдив: През цялото време е било на оцеляване, само че в този момент към този момент е на живот и гибел. Просто доста хора ще банкрутират, тъй като тази нова корекция задушава бизнеса отвред.Ангелина Влашка, притежател на хотел: Разходите, които ще зародят, с цел да се внедри тази разпоредба и проработи и рисковете, които ще поемем, ще докара до затваряне на обекти. За закупуването на един програмен продукт, който да е по условията, инвестицията е най-малко 1500 лева
Ресторантьорите желаят легализиране на бакшиша.
Красимир Иванчев, ръководител на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе: Когато пристигна Национална агенция за приходите и ревизира, касата излиза в плюс от по този начин наречения бакшиш. Той няма правда и естествено, отговорността пада върху юридическото лице.
А в Русе притежателите оферират да се понижи ставката Данък добавена стойност най-малко с 5% за храни и питиета. Както е в прилежащите ни страни.
Красимир Иванчев, ръководител на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе: Така е понижена в Гърция, в Сърбия. Македония и Турция са с 10% и ние оставаме неконкурентоспособни.
Клиентите обаче не са уверени, че ще настъпят промени, даже и да се удовлетворят настояванията на сектора.
Димитричка Савова: Повярвайте, аз не мисля, че няма да има сив бранш.
Символичният митинг на хотелиерите и ресторантьорите ще продължи до вторник. Ако настояванията им не бъдат чути, в сряда ще стачкуват пред Народното събрание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР