Хотели и заведения ще могат да се обновят и да

...
Хотели и заведения ще могат да се обновят и да
Коментари Харесай

Хотели и ресторанти ще могат да се обновяват с европари

Хотели и заведения ще могат да се обновят и да подобрят енергийната си успеваемост благодарение на европейските фондове през сегашния програмен интервал 2021 - 2027 година

Възможностите за финансиране на бранш " Туризъм " с евросрества бяха показани от министрите на районното развиване арх.Виолета Комитова и на туризма Стела Балтова пред представители на сектора през седмицата.

Финансирането идва по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност и от оперативна стратегия " Регионално развиване " (ОПРР) 2021 - 2027 година И двата документа все още към момента не са утвърдени от Европейската комисия.

Планът за възобновяване и резистентност е импортиран в Брюксел, като упованията на българските управляващи са той да бъде утвърден до края на годината. Новата оперативна стратегия към момента не е подготвена и не е изпратена в Европейската комисия за утвърждение, както и Споразумението за партньорство с Европейски Съюз.

Бизнесът обаче може да употребява това време за подготовката на капиталовите си планове, с цел да може когато Европейска комисия даде зелена светлина осъществяването им да стартира.

" Подготвяйте капиталови планове ", прикани арх.Комитова представителите на туристическия отрасъл, представена от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие. Тя уточни, че нейните наблюдения, като министър са, че пари има за доста неща, само че няма капиталови планове. Процесите на ръководство до този миг са били даваме пари на някого и след това чакаме 6 години той да нарисува план на хартия, съобщи Виолета Комитова.

" Националният проект за възобновяване и резистентност е инструмент, който ще подкрепи със средства да се възвърне туристическият бизнес в страната и даже да се надгради ", сподели министърът на туризма Стела Балтова. Тя добави, че бранш " Туризъм " намира доста места в Плана за възобновяване и резистентност, по които ще бъде подкрепят.

Енергийно възобновяване на нежилищни здания за 617 млн. лева

Едно от направленията, по които компаниите от туристическия отрасъл могат да аплайват за финансиране, е енергийното възобновяване на здания, за което са планувани над 617.6 милиона лв.. Средствата ще се отпускат за здания в региона на производството, търговията, услугите, включителни и тези от бранш " Туризъм ", уточни Стела Балтова.

Финансирането на хотелиерския и ресторантьорския отрасъл е по план " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на нежилищния сграден фонд ". Той е включен в Стълб 2 " Зелена България ", съставен елемент " Нисковъглеродна стопанска система " в Националния проект за възобновяване и резистентност.

Целите на плана са възстановяване на енергийните характерности на нежилищните здания, постигане на клас на енергопотребление " А ", реализиране на 30% икономисване на първична сила за всеки обект и възстановяване на изискванията в пространствата за даване на услуги и за работа.

Плановете са насоките за кандидатстване да бъдат оповестени през първото тримесечие на 2022 година, сподели Нина Стоименова, заместник-министърът на районното развиване и благоустройството.

Проект за произвеждане на топлота и ток от геотермални източници

Друга опция за финансиране е Като благоприятни условия за финансиране е осъществяването на планове по съставен елемент „ Нисковъглеродна стопанска система “ от Плана за възобновяване и резистентност. По него са планувани средства за проучвателни действия за създаване на пилотен план за комбинирано произвеждане на топлота и електричество от геотермални източници, сподели Стела Балтова.

По Програмата за развиване на районите

Туризмът е посочен за подкрепяне и в Програмата за развиване на районите. По нея ще бъдат подкрепени инфраструктурни ограничения в редица услуги, сподели Балтова.

За първи път Програмата за развиване на районите 2021 - 2027 година ще финансира и бизнеса, обърна внимание Нина Стоименова. Тя изясни, че микро, дребни, междинни и огромни предприятия към този момент са възможни бенефициенти на конкурентен асортимент и в районната стратегия. До момента компаниите не можеха да аплайват по тази стратегия.

Нина Стоименова обърна внимание на представителите на туристическия отрасъл, че част от разпоредбите и методите на финансиране в новата стратегия са разнообразни от предходния програмен интервал.

Пренасочване на 78 млн. лева по районен туризъм

През миналия програмен интервал 2014 – 2020 година за първи път имаше обособена предпочитана ос за финансиране на районният туризъм с бюджет от 197 млн. лева Средствата са съвсем напълно контрактувани, само че плановете няма да могат да бъдат приключени до края на 2023 година

Като причина за закъснение на осъществяването им Нина Стоименова показва съгласуването и утвърждението на плановете от Националния институт за недвижимо културно завещание.

" Обектите на намеса са с национално културно значение, процедурата е тежка и без глобата от института не може да стартира действителното осъществяване и строителните работи ", споделя заместник-министърът на районното развиване в изявление за в. " Строител ".

Тя показва, че поради забавянето над 78 млн. лева от финансовия инструмент по " Регионален туризъм ", който се ръководи от Фонда на фондовете, ще бъдат трансферирани към първа предпочитана ос на програмата " Устойчиво и интегрирано градско развиване ". Общата предоставена сума по този финансов инструмент от Оперативна програма “Регионално развитие” беше 98.5 млн. лева

По думите на Нина Стоименова упованията са спомагателните средства да бъдат отпуснати нисколихвени заеми за планове в направленията " градско развиване " и " зони с капацитет за икономическо развиване ", които да бъдат осъществени на територията на 39-те общини, които са бенефициенти по първа ос на Оперативна програма “Регионално развитие”.

Програма за икономическа промяна

Друга опция за финансова поддръжка на туристическия отрасъл е по Програмата за икономическа промяна, по която обект на подкрепяне ще са дребни и междинни предприятия от всички браншове на стопанската система, сподели Стела Балтова.

Тази стратегия ще финансира решения свързани с новите технологии.

В срещата на сектора с двамата министри са взели участие представители на Българския туристически съюз, на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, на Българската асоциация на заведенията и на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР