Хората ясно занимавали се с финанси в годините, през които

...
Хората ясно занимавали се с финанси в годините, през които
Коментари Харесай

МВФ залaга екорисковете в годишните оценки на финансовите сектори на държавите


Хората ясно занимавали се с финанси в годините, през които МВФ и Световната банка бяха едни от главните кредитори на България и от техните заем значително зависеше финансовата непоклатимост на страната, си спомнят стратегиите SAl, FESAL, FSAP и други с сходни абревиатури.
 ЕЦБ включва климатичните опасности в стрес-тестовете през идната година
ЕЦБ включва климатичните опасности в стрес-тестовете през идната година

Емитирането на зелени облигации от резиденти от еврозоната се е нараснало 7 пъти от 2015

Специално FSAP (Financial Sector Assessment Process) е стратегия, по която МВФ прави оценка положението на финансовия бранш на всяка една обособена страна. Изводите в нея са определящи за отношението на интернационалните пазари и вложители към съответната страна и банковия, осигурителен и пенсионноосигурителен браншове. Точно по тази стратегия след рецесията през 2014-а МВФ направи оценка на банковия ни контрол и резултатите от нея залегнаха в основата на реформирането на Българска народна банка.

Сега излиза наяве, че МВФ създава процедури, по които да вкара екополитиките или така наречен в оценките, които прави по FSAP. Това излиза наяве от изявлението на шефа на МВФ Кристалина Георгиева пред " Ройтерс ".

" Вярваме, че най-хубавият метод да отбележим прогрес в региона на " зеленото счетоводство " е да го превърнем в неразделна част от главните следени индикатори. Това е повода, заради която създаваме таксономии и стандартизирани принадлежности, които следва да интегрираме в отчетите в процеса за оценка на финансовия бранш, прочут като FSAP (от британски Financial Sector Assessment Process — бел. прев.). Разработваме и нова самодейност за набиране на данни, която разрешава наслагване и сравняване на данните за растежа и въглеродните излъчвания и тяхното влияние върху политиките ", споделя Георгиева. По думите ѝ МВФ работи в тясно взаимоотношение с инспекторите, с цел да се уточнят методики за оценяване на екорисковете при общата инспекция на финансовото положение на обособените компании. Което евентуално значи, че в скоро време можем да стане очевидци на нов интернационален стандарт за финансова отчетност или за сериозна смяна във към този момент действителен подобен, за остойностяване на екорисковете и основаване на правила за тяхното финансово покритие.

Например фирмите, чието произвеждане е обвързвано с огромни въглеродни излъчвания ще би трябвало да заделят от приходите си средства , с които да финансират разноските, свързани с тези намаляването на тези излъчвания, или с заплащането на наказателни такси. Това разумно би трябвало да се отнася и за заемите, които банките дават на сходни компании. Вместо 100% риск, тези заеми ще носят примерно 120% или 150% риск на банките, ще изискват повече капитал за покритието им и надлежно ще са по-скъпи за кредитополучателите.

Защо се спряхме особено на въглеродните излъчвания, а не на някакъв различен детайл от екощетите? Защото, съгласно Кристалина Георгиева в отчет на МВФ от 2018-а се споделя, че цената на въглеродните излъчвания към оня миг е 2 щатски $ на звук, както и че с цел да бъдат изпълнени амбициозните си задължения по линия на Парижкото съглашение , тази цена би трябвало да се увеличи до 75 $.
 МВФ чака 5,5% световен напредък на стопанската система през 2021 година
МВФ чака 5,5% световен напредък на стопанската система през 2021 година

9 трилиона $ ще се изгубят до 2025 година при липса на всеобщо имунизиране

" Световната банка разполага с база данни, от която е видно, че настоящите цени покриват 22 % от въглеродните излъчвания. Оптимизмът в тази ситуация е подходящ, тъй като цените в действителност означиха забележителен растеж в границите на къс интервал от време. Независимо от това обаче, цените на излъчванията не са задоволителни, с цел да покрият оставащите 78 %, а без ценообразуване на въглеродните излъчвания няма да успеем да реализираме задачата за намаляването им до нула през 2050 година Това просто няма да се случи и би трябвало да бъде ясно декларирано. Следващия месец следва да актуализираме изследването по тази тематика ", разяснява Георгиева. А това априори значи, че през идващите 10 години цените на въглеродните излъчвания ще се покачат в пъти и компаниите, които са източник на такива излъчвания, в случай че не преструктурират вярно активността си в точния момент, ще бъдат изправени пред банкрут.

Тъй като един от огромните източници на въглеродни излъчвания е енергетиката, сещай се за българските въглищни централи, МВФ ще обърне особено внимание на дотациите и другите форми на финансова поддръжка, които този бранш получава.

" На дневен ред е и въпросът за имплицитните нездравословни дотации в бранша на енергетиката. Нашият екип оцени тези дотации и за 2017 година те възлизат на зашеметяващата сума от 2, 5 трилиона $, от които единствено 300 млн. $ под формата на директни дотации. Само закупуването на горива от източника и последващата им продажба на по-ниски цени възлиза на 300 милиарда щ. $. Тези суми са шокиращи. Наистина шокиращи. Така че, в случай че желаеме да отстраняваме нездравословните дотации посредством ценообразуване на въглеродни излъчвания, би трябвало ясно да си дадем сметка този казуса за имплицитните дотации ", разяснява Георгиева.

Ние ще допълним, че без сходни дотации някои енергийни компании просто няма да могат да съществуват. В страните, в които сходни компании образуват сериозно огромна част от енергийния баланс, силата ще стане толкоз скъпа, че ще се трансформира във фактор, затормозяващ икономическия напредък.
 Европейски Съюз отделя 1 трилион евро до 2030 година за Зелената договорка
Европейски Съюз отделя 1 трилион евро до 2030 година за Зелената договорка

Целта е Европа да бъде първият безпристрастен към въглерода континент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР