Дерна: Саундтрак от детски плач вече поглъща либийския град

...
Хората в засегнатия от наводнения град Дерна преживяват деня на
Коментари Харесай

Хората в засегнатия от наводнения град Дерна преживяват „деня на страшния съд“, каза либийски репортер пред BBC.

Повече от 5300 души загинаха, след като наводнения спукаха два язовира в източния град и отнесоха домове.

Говорейки с програмата Today на BBC, Джор Али каза, че оцелелите са съобщили за сцени на пълно опустошение.

Той каза, че цели семейства са били отнесени от мощни води. Един приятел намери своя „племенник мъртъв на улицата, изхвърлен от водата от покрива му“.

Репортерът, който живее в изгнание в Истанбул заради атаки срещу журналисти в Либия, каза, че друг негов приятел е загубил цялото си семейство при бедствието.

"Бях до него, чух новината за смъртта на цялото семейство [на приятелите му]", спомня си г-н Али.

"Неговата майка, баща му, двамата му братя, сестра му Мариам и съпругата му - току-що омъжената му съпруга - която той изпрати в Либия да посети семейството му само преди две седмици и малкото му дете, което е на осем месеца.

"Всички те умряха, цялото му семейство е мъртво и той ме пита какво трябва да направя."

'Следете актуализациите на живо, докато мащабът на опустошението в Либия се разгръща. Цели квартали са завлечени в морето. Наводненият град Дерна погребва мъртвите си в масови гробове

В друг случай г-н Али каза, че оцелял му е казал, че е бил свидетел на „жена, увиснала на уличните лампи, защото е била отнесена от наводненията и е била обесена на уличните лампи“.

„Тя остана и умря там", добави г-н Али.

Пристанищният град имаше население от около 90 000 души преди бедствието тази седмица. Длъжностни лица казват, че има опасения, че около 10 000 остават в неизвестност, като някои просто са отнесени от мощни наводнения в Средиземно море.

Улиците в Дерна са покрити с кал и развалини и са осеяни с обърнати превозни средства. Г-н Али каза, че от 10-те географски района на града само три са оцелели след наводнението.

Той добави, че постоянен саундтрак от виковете на малки деца вече е погълнал града.

Междувременно десетки хора и хуманитарни работници претърсват Дерна за оцелели, като мнозина се опасяват, че ще бъдат хванати в капан под срутени сгради.

"Хората чуват плача на бебета под земята и не знаят как да стигнат до тях", съобщи г-н Али.

"Хората използват лопати, за да измъкнат телата изпод земята, те използват собствените си ръце. Има снимки на града на хора, които изваждат телата с техните голи, голи ръце.

"Ситуацията е повече от катастрофална."

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР