Хората в Украйна си спомнят със смесени чувства за победата

...
Хората в Украйна си спомнят със смесени чувства за победата
Коментари Харесай

Войната в Украйна и споменът за 9 май 1945


Хората в Украйна си спомнят със смесени усеща за успеха над нацистка Германия преди 77 години. Много от техните близки и родственици са воювали в Червената войска. Но съветската инвазия в Украйна промени настроенията.

В украинския град Днипро се издига монумент на танк, който да припомня за един военачалник от Червената войска. Покрай него се носи уличният тътнеж от преминаващи коли. Русия чества на 9 май. В Украйна обаче означават успеха във Втората международна война един ден по-рано – на 8 май.

Заради войната тази година не се организират никакви тържества и възпоменания. Единствено президентът Володимир Зеленски напомни за жертвите от войната в свое черно-бяло видео от Бородянка – град, който беше съвсем напълно опустошен от съветската войска.

Думите “никога повече ” към този момент звучат друго

„ Думите „ в никакъв случай повече “ в този момент звучат за нас по доста по-различен метод – те са изпълнени с болежка и свирепост. И са с загадъчен знак най-после, вместо с изумителен. Казвате „ в никакъв случай повече “? За Украйна това завърши на 24 февруари ", сподели Зеленски.

Сирените за въздушни набези не стопират да вият и в Днипро. Но те като че ли към този момент не вършат усещане на никого. Екатерина умерено слага клончета от люляк пред паметника. За нея 9 май си остава все по този начин значим: “Защото баба ми и дядо ми са се борили по време на войната. Дядо ми е бил танкист, а баба ми - здравна сестра ”, споделя Екатерина. Тя добавя, че 9 май е празник за Украйна, тъй като светът е бил освободен от нацизма.
Редакцията предлага
“Що се отнася до сегашната война, никой не схваща с каква цел се води тя - в действителност никой ”, споделя тя. “И с способи, които не са разбираеми за никого. Дори болшинството от хората, които другояче имат положително отношение към Русия, в този момент са срещу нея. ”

“Съжалявам както едната, по този начин и другата страна ”

Амбулантни търговци продават на улични сергии всевъзможни артикули - колани, вази, употребявани кухненски уреди. Александър също е там. Той се притеснява от проруски провокации около 9 май: “Дядо ми е бил в разузнаването по времето на Втората международна война. Чудя се какво ли би споделил той, в случай че можеше да види сегашните опустошения “,пита се мъжът.

На няколко метра от него се продават речници и остарели романи. Възрастна дама демонстрира интерес. Продавачът очевидно се засилва и стартира да споделя наличието на книгата. Но това не притегля интереса на 92-годишната Валентина, която демонстрира алената си персонална карта на деец от войната: “Аз съм рускиня от Ленинград, претърпях немската обсада, а по-късно и водих война ", споделя тя безшумно.

След това тя се омъжила в Украйна, където живее от 60 години. Да се чества на 8 май, вместо на девети - не ѝ подхожда. “Подиграха се с Деня на успеха ”, споделя Валентина. Тя се усеща сред чука и наковалнята. “Съжалявам както едната, по този начин и другата страна. Аз съм рускиня, а в този момент се води война с Русия. "

Валентина споделя, че татко ѝ е бил задържан през 1937 година по време на Сталиновия гнет, а останалата част от фамилията била отведена в Сибир. “След това той беше оправдан, а ние можехме към този момент да се върнем и да си получим назад жилището. ” Двамата братя на Валентина били убити от германците по време на Втората международна война. Баща ѝ по този начин и не могъл да се възвърне от този удар. Майка ѝ починала по време на.

Страх от готовност

Съпрузите Людмила и Олег от Тернопол се тормозят от дейностите на съветския президент Путин: “Никога не знаем какво ще направи Путин, той ни заплашва от толкоз дълго време ”, споделят те. За тях 9 май е на първо място годишнина от сватбата им. “Женени сме от 37 години. Празнуваме все пак. Що се отнася до политиката, не чакаме нищо от 9 май. ” Опасенията, че Русия може да разгласи всеобща готовност на 9 май, не се сбъднаха.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР