Хората в Париж и околностите в момента са отчаяни от

...
Хората в Париж и околностите в момента са отчаяни от
Коментари Харесай

Трябва ли да се паникьосваме от нашествието на дървеници

Хората в Париж и покрайнините сега са обезверени от очевидния взрив на паразитни, кръвосмучещи дървеници. Въпреки че случаите в действителност се усилват, съгласно специалистите актуалната суматоха е малко пресилена.

Във Франция въпросът се трансформира в гореща тематика, като партията на френския президент Еманюел Макрон разгласи законопроект за битка с " нашествието " на 3 октомври. Хората настояват, че виждат дървеници във влакове и кина, макар че доста от тези изказвания след това не са потвърдени.

Министърът на опазването на здравето и предварителната защита Орелиен Русо обаче споделя пред френската радиостанция France Inter,  че " няма причина за необятно публикувана суматоха " и че " не сме нападнати от дървеници ".

И по този начин, какво в действителност се случва
 Снимка 636661

Както ентомологът и водещ френски специалист по дървениците, Жан-Мишел Беренгер, разкрива пред BBC, " Всяко късно лято виждаме огромно нарастване на броя на дървениците. Това е по този начин, тъй като хората са пътували през юли и август и носят дървеници в домовете си назад в своя багаж. " Той прибавя, че това сезонно нарастване става все по-голямо от година на година, обяснявайки на Le Monde: " Разпространението продължава от години ".
 Кърлежи в офанзива - какво би трябвало да знаем за новата болест бабезиоза, която популяризират
Какво би трябвало да знаем за новата болест, пренасяна от кърлежи

Какво е бабезиоза

Защо обаче се е трансформирало в такава паниката в този момент

Може би от боязън върху резултатите, които това може да окаже върху летните олимпийски игри в Париж идната година. И макар че се е наложила някаква обща неуравновесеност към казуса, съгласно специалиста това е нещо положително в прочут смисъл, тъй като служи за запознаване на хората с казуса и колкото по-бързо се работи против дървениците, толкоз по-добре.
 Снимка 625584

Всъщност значително казусът се преувеличава. Президентът на Националния институт за проучване и надзор на дървениците (INELP) Мари Ефрой споделя пред CNN, че макар че в действителност броят на дървениците се е нараснал във Франция през последните две или три години, като тази година надвишава останалите, параноята никога не е решение. Тя също по този начин разяснява, че от време на време хората, обезпокоени от това, което са чели по въпроса, си мислят, че са забелязали дървеница, само че в действителност може да бъркат.

Защо се получава това нарастване
 Снимка 504895

Дървениците се транспортират от едно място на друго от хора в техния багаж. Имаше мъртвило с блокирането заради пандемията Covid-19, по-късно напредък през последните две години, когато туризмът се върна с цялостна мощ, защото хората желаят да обикалят и да се забавляват. Дървениците също стават все по-издръжливи. След като бяха унищожени от инсектицида DDT през 50-те години на предишния век, започнаха да пораждат популации, устойчиви на DDT. Въпреки че по-късно DDT беше неразрешен заради нездравословното му влияние върху хората, даже когато става дума за модерни инсектициди, следим от ден на ден и повече популации от дървеници, които са устойчиви, тъй че няма чудодейно лекуване, което да ги отстрани напълно.

Как се популяризират дървениците

Както споменахме по-рано, пътуването е огромна част от казуса и тези, които пътуват постоянно и споделят жилищни пространства, са изложени на по-висок риск както от разпространяване, по този начин и от нахапване от инсекти. Много хора, които популяризират дървениците, които се крият в движимостите им, даже не знаят, че имат нежелателен сателит. Няма значение какъв брой чист е нашият дом, хотел и т.н, защото чистотата не е фактор.
 Снимка 453548

Честото разчистване обаче може да ни помогне да забележим съществата по-рано. Избягването на безпорядъка към леглото ни и инспекцията на всички мебели или багаж за подли буболечки, преди да влязат в дома ни, също е добра концепция. Ако сме нащрек за дървеници, би трябвало да се оглеждаме за кървави петна от ухапвания или за инцидентно злополучно смачкана дървеница. Може също да видим техните изхвърлени екзоскелети и да усетим сладникава миризма.

Как да разберем дали сме ухапани от дървеница
 Снимка 636662

За благополучие дървениците не популяризират заболявания. При някои хора появяването на белези от захапване може да отнеме до две седмици. Те наподобяват като други ухапвания от инсекти, нормално червени на по-светла кожа и лилави на по-тъмна кожа. Понякога са три или четири в една линия, а различен път са групирани дружно. Ухапванията могат да бъдат доста сърбящи и в някои случаи да провокират алергична реакция. Препоръчително е да поддържаме мястото на захапване чисто и да не го чешем и драскаме. Антихистамините също могат да оказват помощ при сърбежа, написа IFL Science.
 Как дървениците да не скапват лятната ни почивка
Как да не станем жертва на дървениците това лято

Къде сме под най-голяма опасност

Как да се отървем от дървениците
 Снимка 636663

Поради тяхната устойчивост и компликацията за забелязване е съвсем невероятно да го създадем сами без професионална помощ. Вместо това би трябвало да се свържем с локалния съвет, наемодателя или службата за битка с вредителите. Дори и тогава обаче има риск да не успеем да се отървем.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР