Хората в Молдова подкрепиха с много малко присъединяване към ЕС

...
Хората в Молдова подкрепиха с много малко присъединяване към ЕС
Коментари Харесай

Молдова каза „Да“ на ЕС с много малко, въпреки купуването на гласове от Кремъл

Хората в Молдова поддържаха с доста малко присъединение към Европейски Съюз на свикания референдум.В понеделник следобяд формалните данни сочат, че с „ Да “ са дали отговор 50,46%, а „ Не “ – 49,54% при преброени повече от 99,6% от гласовете.Мнозина чакаха референдумът да премине умерено в страната с население от 2,6 милиона души, която граничи с Румъния и Украйна.

Гласуването беше комбинирано с президентски избори, на които Мая Санду, настоящият проевропейски президент, не съумя да завоюва преизбиране и е изправена пред балотаж идващият месец.

В отговор на резултата от референдума Санду съобщи, че проевропейските сили са спечелили първата борба, която тя назова „ несправедлива “.Санду упрекна тези, които назова „ врагове “ на Молдова – и незаконни групи – в опити да си купят гласове и сподели, че това е рисково събитие за всяка народна власт.

В неделя Санду осъди нежния резултат като артикул на непозната интервенция в молдовската политика и сподели, че Молдова е претърпяла „ невиждано нахлуване против демокрацията “.

И в двата случая тя не загатна категорично Русия, само че през последните седмици молдовските управляващи разкриха гигантска скица за пазаруване на гласове, идваща от Москва – подкупи на хората да гласоподават срещу нея и срещу Европейски Съюз, напомня Би Би Си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява, че Санду ще би трябвало да показа доказателства за изказванията си.

Говорителят на Европейски Съюз Питър Стано изясни, че гласуването се е състояло „ при невиждана интервенция и заплашване от страна на Русия и нейните подставени лица “.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР