Хората в част от малките общини получават значително по-високи средни

...
Хората в част от малките общини получават значително по-високи средни
Коментари Харесай

Средно възнаграждение от 3398 лева: В кои градове заплатите са най-големи?

Хората в част от дребните общини получават доста по-високи междинни заплати от тези, живеещи в столицата. Това демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система.

В топ три по междинна брутна месечна заплата се подреждат Челопеч (със приблизително заплащане над 3398 лева.), Козлодуй и Кнежа. Столичната община е на четвърта позиция .

След среща с представители на общината двете страни се схванаха за преразглеждане

Сред десетте първи в тази ранглиста са Раднево, Пирдоп, Гълъбово, Девня, Панагюрище и Божурище.

В Кнежа, където статистиката регистрира едни от най-високите междинни заплати , по-големи приходи има в някои крупни аграрни компании и няколко преработващи предприятия работещи за експорт, описват месните поданици.

Ще се търси опция за наново нарастване през годината

„ Имаме няколко компании, които са по-платежоспособни. Те може и да дават такива заплати, само че като цяло за града не съм чувала да има толкоз високи заплати “, изяснява Валентина Бутанска от Кнежа.

„ Може би в бранша на земеделието – там са най-високи заплати. Предполагам, че там взимат най-високите заплати. Все отново регионът ни е подобен – аграрни “, споделя Цветомир Килограмски, който също живее в Кнежа.

Значително търсене на хора е записано в опазването на здравето, превоза, търговията и строителството

Според икономисти приходите в Кнежа са били повлияни от сполучливата активност на маслопреработвателно дружество в региона. В общината с най-високи заплати Челопеч пък дружество от минната промишленост тласка заплатите нагоре. А в Козлодуй д оходите са по-високи поради нуклеарната централа.

„ Много от общините в топ 10 са много по-малки компактни пазари на труда, където едно доста огромно доста сполучливо дружество от време на време преработващо, от време на време минно или пък енергийно, съумява да подвигна стандарта на животи заплатите на всички служащи в тази община “, показва икономистът Адриан Николов.

На предходното съвещание предлагането той да получава 8490 лв. беше отхвърлeно

За да има по-високи приходи и в други дребни общини, главната задача на локалната власт е да успее да притегли огромен вложител. „ Когато се притегли огромна инвестиция в дребна община, той носи след себе си високи приходи за самото население в общината “, безапелационен е Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.

Очакванията на бизнеса са приходите да порастват въпреки и с по-малки темпове и през тази година поради дефицита на служащи у нас.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР