Хората, страдащи от това разстройство, отдават на дигиталното забавление приоритет

...
Хората, страдащи от това разстройство, отдават на дигиталното забавление приоритет
Коментари Харесай

Зависимостта от игрите влезе в списъка с болести на СЗО

Хората, страдащи от това разстройство, отдават на цифровото развлечение приоритет пред други витални ползи и ежедневни действия, даже и при отрицателни последствия

Технологиите бързо трансформират света и обществото, само че с изключение на преимущества носят и проблеми, като да вземем за пример зависимостта от игрите (източник: CCO Public Domain)

Твърде огромната пристрастеност към видеоигрите ще бъде публично приет а като психологично разстройство. Световната здравна организация ( СЗО) е приела модифицирана Международна статистическа подредба на заболяванията и обвързваните с тях здравни проблеми (ICD-11), която за първи път включва „ игрално разстройство, което се смята за мъчителна зависимост”.

„ Игралното разстройство ” в ICD-11 е сложено незабавно след „ хазартното разстройство ” и разказва съвсем буквално последното, като „ хазартът ” се заменя с „ компютърни игри ”. „ Хазартното разстройство ” е разказано като „ патогенен хазарт ” в класификацията ICD-10, която СЗО е утвърдила през 1990 година Текстът на ICD-11 бе приключен преди година. Сега, на 72-та Световна здравна асамблея, той беше публично признат. Редакциите ще влязат в действие на 1 януари 2022 година

ICD е система за систематизиране на заболявания и разстройства за задачите на епидемиологичните проучвания, ръководството на здравето, информирането и клиничното лекуване. Тя съдържа глава за психологичните, поведенческите или невропсихиатричните разстройства, в които се загатва и пристрастяването към игрите. Според описанието, заболяването се характеризира с модел на непрекъснато или повтарящо се геймърско държание (във връзка с „ цифрови игри ” или „ видеоигри “), което може да се прояви онлайн (т.е. посредством интернет) или офлайн.

Хората, страдащи от това разстройство, могат да имат неприятен надзор над времето за игра, издигайки смисъла на игрите дотам, че цифровото развлечение да има приоритет пред други витални ползи и ежедневни действия. И най-после, хората могат да продължат да се гмурват в игрите или даже да усилят вниманието си към тях, макар появяването на разнообразни отрицателни последствия.

Многомилиардната игрална промишленост не можа да реагира на това решение на СЗО. В взаимно изказване представители на промишлеността на Европейския съюз и на седем други страни приканиха СЗО да преразгледа решението за включване на игралните разстройства в ICD-11.

„ СЗО е уважавана организация и нейното управление би трябвало да се основава на постоянни, значими и транспарантни проучвания, провеждани от самостоятелни специалисти ”, се споделя в изказването. „ Геймърското разстройство не се основава на задоволително безапелационни доказателства, които биха могли да оправдаят включването му в един от най-важните нормативни принадлежности на СЗО ”.

Когато СЗО завърши текста на ICD-11 предходната година, Асоциацията за развлекателен програмен продукт се опълчи на включването на „ геймърското разстройство ” в листата на заболяванията с аргумента, че сходен ход е доста необмислен и всъщност отвлича вниманието от действителните проблеми на психологичното здраве на хората, като меланхолия или обществено обезпокоително разстройство.
още по тематиката
Миналата година специалисти в региона на психологичното здраве подлагаха на критика включването на „ игралното разстройство ” в формалния лист на заболяванията, наричайки решението „ преждевременно ” и дефинираха диагнозата като неправилна. Твърди се, че азиатски държави-членки на СЗО са оказали напън върху организацията да добави „ игралното разстройство ” в класификацията.

Фактът е, че Китай и Южна Корея към този момент публично се борят с пристрастяването към игрите на законодателно равнище. На собствен ред СЗО отхвърля, че политическият напън е повлиял на утвърждения текст.

Трябва да се означи, че ICD не е закон и няма правна мощ. Но това въздейства мощно върху метода, по който експертите и политиците подхождат към въпроса, оферират лекувания или нови благоприятни условия за контролиране на публичното здраве. Въздействието на ICD-11 може да се почувства осезаемо – да вземем за пример, доста психолози се сблъскват с обстоятелството, че родителите считат несъразмерното въодушевление на децата си към игрите като обособена болест, а дейностите на СЗО могат да засилят страховете им и да ги доведат до неправилни дейности.

Компютърните игри, при рационален метод, носят изгода: някои жанрове могат да развиват памет и тактическо мислене, да подобрят скоростта на реакцията и вниманието, да не приказваме за въодушевление и релаксация.

Според изследване, на което се базира Polygon, 3D платформите са в положение да защищават от заболяването на Алцхаймер: увлечението по този род на 55-годишна възраст води до увеличение на количеството сиво вещество в хипокампуса. Основното нещо, както и с всяка друга активност, е да се играе с мярка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР