Хората сме склонни да се сравняваме с другите – разбира

...
Хората сме склонни да се сравняваме с другите – разбира
Коментари Харесай

Защо не трябва да се сравняваме с другите?

Хората сме склонни да се съпоставяме с другите – несъмнено, в множеството случаи изводите са в тяхна изгода. Винаги някой различен има по-добра работа от нашата, повече шанс от нас, повече пари от нас, по-щастливо семейство от нашето и така нататък Склонни сме да завиждаме – благородно или не; постоянно се успокояваме, когато разберем, че и на различен не му е провървяло в нещо.

Истината е, че никой не може да се сложи същински на мястото на другия. Не знаем нищо за непознатия живот. Това, което виждаме в профил, не дава отговор на действителността. Колкото и блестящ да ни се коства животът на някого, и той си има своите дефекти.

Психолозите споделят, че сравнението с другите е постоянно обречена идея, тъй като не разсъждаваме трезво, а виждаме нещата изборно. Те показват няколко основни неточности, които позволяваме и които замъгляват съзнанието ни, когато се съпоставяме с другите:

1. Склонни сме да виждаме личните си дефекти, а не преимуществата си, когато се вглеждаме в другите.

2. Не печелим нищо от сравнението , а единствено сриваме самочувствието си и започваме да се съмняваме в качествата ни.

3. Собствените ни достижения стартират да ни се костват оскъдни , тъй като постоянно ще има някой, който да е по-успял, по-богат, по-популярен…

4. Разваляме си настроението , трупаме отрицателни страсти и хабим непотребна сила, която бихме могли да пренасочим към нещо доста по-градивно и свястно.

5. Не си разрешаваме да бъдем щастливи . Сравнението с другите провокира злоба – идеализираме от ден на ден непознатото, омаловажаваме от ден на ден своето. Всичко това ни пречи да се радваме на това, което имаме. А то сигурно е повече от това, което ни се коства.

6. Всеки човек е друг , всеки носи своя кръст, своите болки и наслади, своите аргументи за безсънни нощи. Всеки има своите житейски победи и загуби. И може би вашият живот е фантазия за някой различен.

Отърсете се от сравненията и си позволете да бъдете щастливи. Погледнете живота си в профил. Хубав е, нали?

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР