Хората ще могат да използват различни услуги за достъп до

...
Хората ще могат да използват различни услуги за достъп до
Коментари Харесай

Има ли място за отворен стандарт в социалните медии?

Хората ще могат да употребяват разнообразни услуги за достъп до една и съща обществена мрежа, тъкмо както в този момент избират разнообразни снабдители на електронна поща

Пейзажът в региона на обществените медии е на път да се промени фрапантно
(снимка: CC0 Public Domain)

Twitter възнамерява да сътвори самостоятелна изследователска група, която да създаде „ отворена и децентрализирана ” система за обществени мрежи, разгласи в сряда изпълнителният шеф Джак Дорси. Това решение би могло да облекчи натиска върху компанията и да успокои критиците на нейните политики по отношение на наличието, само че наред с това може да даде старт и на нова войска от съперници.

При всички положения пейзажът в региона на обществените медии е на път да се промени фрапантно. Системата, или „ стандартът ”, няма да бъде благосъстоятелност на нито една частна компания, изясни Дорси. Стандартът ще даде опция на хората да употребяват разнообразни услуги за достъп до една и съща обществена мрежа, тъкмо както в този момент избират разнообразни снабдители на е-поща, с цел да виждат едни и същи известия.

Управлението на словото в уеб страниците на по този начин наречените обществени медии изисква обилни вложения. Въпреки това досега напъните в тази посока не съумяват да реализират стремежи резултат. Мнозина консуматори не престават да подлагат на критика разпоредбите като прекомерно нападателни или пък прекомерно слаби.

Идеята – такава, каквато е обрисувана в публикации, споделени от Дорси – е, че разработчиците ще могат да употребяват свои лични логаритми, с цел да предложат на хората със сходно мислене целеустремен достъп до едни и същи обществени медии. Например, човек може да се записва при снабдител, който нападателно филтрира расистки материали – или пък да избере подобен, който предизвиква диалозите към избрани кръгове наличие.

Три аргументи

Според Дорси, централизираните решения не могат да отговорят на идните провокации пред обществените медии. „ Едно централизирано използване на световната политика за справяне със злоупотребите и подвеждащата информация е малко евентуално да се разгърне в дълготраен проект, без да натовари доста хора ”, изясни Дорси, представен от Ройтерс

Влияние има и фактът, че в ежедневната си активност обществените медии към този момент минават от хостинг и унищожаване на наличие към логаритми, насочващи хората към даден вид наличие. За страдание, тези логаритми нормално са частни и не могат да се избират или построяват други възможности. Засега.

Но вероятно най-същественият фактор, породил решението на Twitter, e продължаващият спор за психологичното здраве в обществените медии. „ Съществуващите тласъци в обществените медии постоянно водят до фокусиране на вниманието върху наличие и диалози, които провокират разногласия и кавги, а не диалог, който осведоми и предизвиква здравето ”, написа Дорси.

Отворено общество

Проектът ще отнеме много години, преди да бъде осъществен, споделя Дорси. Twitter дава обещание да го финансира. Вече основаният от компанията екип от петима разработчици на програмен продукт с отворен код няма да работи самичък.

„ Бихме очаквали този екип освен да създаде децентрализиран стандарт за обществените медии, само че и да построи отворена общественост към него, в това число компании и организации, откриватели, водачи на гражданското общество – въобще всички, които мислят надълбоко за следствията, позитивните и негативни ”, споделя Дорси.

Нови бизнес-модели

Отвореният стандарт обаче може да преобърне бизнес-модела на Twitter, като породи проливен дъжд от конкурентни услуги, предлагащи филтри, системи за доставка на наличие или други принадлежности, които се оказват по-популярни измежду потребителите.

Въвеждането на отворен стандарт може да породи „ конкуренция за нови бизнес-модели ” измежду разработчиците, счита Майк Масник, създател на софтуерния уебсайт Techdirt. Някои снабдители могат да събират по-малко потребителски данни за реклами, до момента в който други могат напълно да се откажат от рекламата. Вместо това те ще таксуват потребителите за достъпа до премиум услуги като филтри или системи за предпазване на данни, написа Масник.

Давид против Голиат

Начинанието на Twitter звучи обещаващо и даже някои софтуерни специалисти се запитаха за какво тази концепция не бе задействана още преди 10 години. Така или другояче пред нея има един огромен препъни-камък: Фейсбук.

Докато Фейсбук постоянно се загатва в едно и също изречение с Twitter, двете оперират в напълно разнообразни мащаби: Twitter има 300 милиона консуматори, до момента в който Фейсбук разполага с над два милиарда, без да броим тези в Instagram, която също е благосъстоятелност на Фейсбук.

Дали Фейсбук ще пожертва личните си лични системи, с цел да се включи в благородното начинание?
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР